За първи път български екип получава официален отговор от манастира

...
За първи път български екип получава официален отговор от манастира
Коментари Харесай

Откраднато ли е Четириевангелието на цар Иван Александър – официален отговор ексклузивно в непознатиТЕ

За първи път български екип получава формален отговор от манастира " Свети Павел " в Атон тази събота (29 октомври) от 13:30 ч. по bTV

Откраднато или избавено е Четириевангелието на цар Иван Александър? Отговор на този въпрос търси филмът на журналиста Георги Тошев и режисьора и оператор Николай Барулов " Съкровището на духовник Симеон ", който bTV ще излъчи тази събота (29 октомври) от 13:30 ч. в поредицата " непознатиТЕ ". Авторите потеглят по пътя на българската реликва и стигат до манастира " Свети Павел " в Атон, където се е съхранявал скъпият монумент.

" През 2017 година Четириевангелието на цар Иван Александър бе включено в влиятелния указател на ЮНЕСКО " Паметта на света ” със международни монументи на документалното завещание. Описва се като " Illuminated manuscript ”. Дали можем да си представим магическото влияние на сходни творби върху въображението на средновековния набожен човек и дали тази магия е запазила въздействието си и през днешния ден? ", загатва сценаристът Георги Тошев. Това е втори филм за него и режисьора Николай Барулов по тематиката. Преди няколко години те започнаха своята трилогия с кино лентата " Странстващото Четириевангелие ", също излъчен в " непознатиТЕ ".

Сега разплитането на загадката продължава с пътуването до Атон и среща с отец Никодим от манастира " Свети Павел ". Той за първи път показва пред български екип формалната версия на Атон: " Забележителният ръкопис на цар Иван Александър е една от най-значимите византийски и славянски реликви с мъчителна история, защото през средата на деветнадесети век на Св. Гора – Атон е на разположение едно " нахлуване ”, безусловно казано, от страна на всякакви европейци, за да лишават всичко най-безценно, най-забележително, каквото е останало по християнския изток. По този метод, през 1837 година един откривател и колекционер, англичанин, посещава манастира " Св. Павел " на Св. Гора, по име Робърт Кързън – с едно британско, неразбираемо за нас име, където се е срещнал с ръкописите на Обителта, и явно вниманието му е било приковано от този ръкопис. Човекът го е откраднал. С огромно огорчение го споделям, става дума за свето Евангелие, което монасите в никакъв случай не биха дали в ръцете на неправославен човек. Взел го е посредством машинация, както са постъпвали доста негови " сътрудници ” в целия православен изток ".

Ценният ръкопис е основан от българския духовник Симеон през 14 век по повеля на цар Иван Александър. В него са събрани четирите евангелия на Матей, Марко, Лука и Йоан. Четириевангелието се счита за един от най-интересните и значими български и славянски ръкописи. Украсено е с 366 изящни цветни миниатюри. Днес то е едно най-ценните притежания на Британската библиотека.

" Лорд Карзън отнася Четириевангелието в родината си и то остава в частната му сбирка. След гибелта му през 1917 година неговата щерка баронеса Зауш го подарява, дружно с цялата му колекция от книги, на Британския музей в Лондон. По-късно ръкописът е изместен в Британската библиотека, където се намира и до през днешния ден ", споделя още Георги Тошев.

Четириевангелието на цар Иван Александър напуща родината си преди епохи. През 70-те години на предишния век обаче Людмила Живкова поставя старания да покаже истинския ръкопис в България. Той е изложен в криптата на храм-паметника " Св. Александър Невски ", а част от него е издадена фототипно.

Екипът на " непознатиТЕ " приготвя и трети филм, обвързван със ориста на Четириевангелието.

Не пропускайте документалния филм " Съкровището на духовник Симеон " – тази събота (29 октомври) от 13:30 ч. в поредицата " непознатиТЕ " по bTV!
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР