За първата половина годината международната рейтингова агенция Fitch понижи кредитния

...
За първата половина годината международната рейтингова агенция Fitch понижи кредитния
Коментари Харесай

Fitch също отчете антирекорд - рекорден брой страни с понижен рейтинг от началото на 2020 г.

За първата половина годината интернационалната рейтингова организация Fitch намали кредитния рейтинг на рекордните 33 страни на фона на рецесията с пандамията от ковид. Това обаче надалеч не са последните отрицателни оценки, които организацията ще даде до края на 2020 година

Главният шеф на звеното за суверенни рейтинги на Fitch Джеймс МакKормак, съобщи че организацията е намалила на негативни вероятностите на 40 страни. Това значи, че е доста евентуално и техните рейтинги да бъдат намалени.

„ Никога в историята на Fitch Ratings не сме имали 40 страни с отрицателни вероятности едновременно. Освен това, в никакъв случай не сме понижавали кредитния рейтинг на 33 страни в границите на една година. Сега го направихме единствено през първата половина. “, разяснява МакKормак.

Той изясни, че доста държавни управления са повишили разноските си в опит да предпазят икономите от вредите, нанесени от пандемията от коронавирис. Това обаче води до по-големи бюджетни дефицити и задлъжняване.

По-рано Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че ограничаващите ограничения против разпространяването на ковид са навредили на международната стопанска система повече от предстоящото. От фонда предизвестиха, че световния държавен дълг може да надмине 100% от международния БВП.

В отчет през май от Fitch предизвестиха, че съществува риск от рекорден брой държавни банкрути в границите на годината поради пандемията и слабостта при цените на петрола.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР