За първа година Министерство на образованието и науката започна да

...
За първа година Министерство на образованието и науката започна да
Коментари Харесай

УНСС - домакин на наградите за принос в науката „Питагор“



За първа година Министерство на образованието и науката стартира да организира тържествената гала по връчване на премиите „ Питагор “ в университети. УНСС е първият университет-домакин на най-престижните награди за значителен принос на български учени и научни колективи за развиването на науката. През 2023-та година те бяха присъдени за 15-и път. Събитието се трансформира в знак на връзката сред обучение, просвета и просвета и съответства с честванията на 103- годишнината от основаването на Университета.
-->
„ Много хора не осъзнават какъв героизъм е да се прави просвета в България и с какви провокации се сблъскват нашите учени. Въпреки това, българската просвета продължава да държи международно равнище в редица области на познанието, за което Ви приветствам “, акцентира министърът на образованието и науката проф. доктор Сашо Пенов.

Ректорът на УНСС подчертава на връзката сред науката и подобряването на живота на хората. „ Научните проучвания и нововъведенията способстват за реализирането на целите на жителите, подтикват продуктивността и конкурентоспособността. Затова в УНСС се стремим да предлагаме на практика насочено образование и да развиваме практико-приложна научноизследователска активност. Предизвикателствата на нашето време ни демонстрираха какъв брой са значими вложенията в просвета и обучение. “, уточни проф. доктор Димитър Димитров.



Голямата премия „ Питагор “ за повсеместен теоретичен принос тази година бе връчена на проф. дхн Тодор Дудев от Софийски университет „ Св. Климент Охридски “ от проф. Сашо Пенов, министър на образованието и науката.

Катя Ивкова, зам.-министър на опазването на здравето и ученик на УНСС, връчи  премията за одобрен академик в региона на науките за живота и медицината на доцент доктор Ангел Джамбов от Медицински университет – Пловдив и на ас. доктор Александър Сираков от Медицински университет–София за млад академик в региона на науките за живота и медицината. Тя показа, че се вълнува след 15 години още веднъж да е в Аула „ Максима “ на УНСС и е горда, че Университетът е хазаин на събитието.



Ректорът проф. доктор Димитър Димитров връчи премията за одобрен академик в региона на обществените и филантропичните науки на проф. д.с.н. Пепка Бояджиева от Института по философия и социология на Българска академия на науките и на доцент доктор Джеймс Йоловски от Висше учебно заведение по обезпечаване и финанси – София и докторант на годината на УНСС за млад академик в региона на обществените и филантропичните науки.



В категорията за одобрен академик в региона на естествените и инженерните науки оценката е за член-кор. проф. д.ф.з.н. Стойчо Язаджиев от Софийски университет „ Св. Климент Охридски “.

Двама са  спечелилите в категорията за млад академик в региона на естествените и инженерни науки - доктор Диана Чолакова от Софийски университет „ Св. Климент Охридски “ и доцент доктор Йордан Георгиев в Бургаския университет „ Проф. доктор Асен Златаров “.



Водещ на церемонията беше доцент доктор Владимир Божилов, прочут астрофизик от Софийски университет „ Св. Климент Охридски “, а за положителното въодушевление се погрижиха хор „ Бодра промяна “ и студенти от Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “.„



Ректорът проф. Димитър Димитров и водещият на церемонията доцент доктор Владимир Божилов, прочут астрофизик от Софийски университет „ Св. Климент Охридски “

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР