За осми път в прегръдката на божествените Белоградчишки скали многобройната

...
За осми път в прегръдката на божествените Белоградчишки скали многобройната
Коментари Харесай

Мадам Бътерфлай откри фестивала Опера на върховете

За осми път в прегръдката на божествените Белоградчишки скали многочислената аудитория приветства Софийската опера на фестивала " Опера на върховете ". С три премиерни спектакъла на " Мадам Бътерфлай " - на 4, 5 и 6 август, започнаха обичайните празници, предстоящи всяко лято от ценители на музиката. Природа и музика се сляха в магична приказност, която разкри вълнуващата история на Чо-Чо-сан, претворена от майстора скулптор на характери Джакомо Пучини.
За да преживее незабравима среща с величествената естествена хубост на Белоградчишките скали и креативното ентусиазъм, многочислена аудитория, измежду която имаше и чужденци, извърши трибуните. Гости на премиерата бяха посланикът на Република Корея Джонгин Бе, представители на градските управи на Белоградчик и Видин, културни дейци и известни общественици. 
Създателят на фестивала " Опера на върховете - Белоградчишки скали " Пламен Карталов показа, че за първи път се реализира интернационален план с създатели от Република Корея с новата режисура на операта " Мадам Бътерфлай ". " Тя е един същински оперен връх, който посвещаваме на 100-годишнината на великата Мария Калас! ", научи ДУМА от Софийската опера.
Следващите стъпки в този културен продан са гостуването на Софийската опера на фестивала в Тегу, Корея, с " Електра " от Рихард Щраус, а по-късно ще има изява на млади корейски артисти в театър на " Бохеми " от Пучини в София. Постановъчният екип на " Мадам Бътерфлай " е напълно от Корея. Режисьор е Гап-гюн Джонг - шеф и живописен началник на Операта в Тегу, Корея. Сценографията е на Хьон-джонг Ким, която е живописен началник на Корейската национална опера, а костюмограф е Джае-хи Ли.
На премиерата партията на Чо-Чо-сан извърши Цветана Бандаловска, за която този облик е един от най-представителните. Пинкертон беше Даниел Острецов, Сузуки - Весела Янева. Партията на Шарплес пя Кирил Манолов - един от обичаните български оперни актьори. Специални овации получиха хорът на операта с хормайстор Виолета Димитрова и оркестърът. Маестро Андрей Галанов извая с майсторски краски вълнуващите епизоди в музиката на Пучини.
Фестивалът продължава до 13 август с балетите " Кармина бурана " от Карл Орф и " Дон Кихот " от Лудвиг Минкус.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР