За опити за измама на клиенти на една от банките

...
За опити за измама на клиенти на една от банките
Коментари Харесай

Хакери крадат банкови данни с фалшиви мейли

За опити за машинация на клиенти на една от банките алармират фенове на Българска национална телевизия. Така наречените " фишинг " офанзиви най-често се случват посредством електронната поща. Целта им е с изпращането на достоверно на пръв взор известие от банка, институция или компания, с цел да се съберат персонални данни или банкова информация от потребителя.

Ще я назовем Яна. Наскоро тя тегли по-голяма сума пари от банкомат. Час по-късно получава имейл, че заради съмнителна интензивност електронното банкирани и банковата карта са блокирани.

" Реших, че защото съм теглила доста над лимита няколко пъти, евентуално това е станало причина по някакви съображения банката за известно време да блокира електронното ми банкиране и последвах линка. Попълних си банкова информация без въобще да допускам и в действителност на идващия ден в електронното ми банкиране дойде известие, че банката няма процедура да изпраща имейли на своите клиенти ".

Банката разказва в детайли случая с тази електронна машинация посредством " фишинг ".

От позвъняване на чиновник на банката Яна схваща че, малко след приемане на данните е изработен опит и за разплащане.

" Интересното е, че това са огромни марки фешън и салон за хубост, което ме навежда на мисълта, че индивидът, който прави тази машинация е жена ".

Целевата група са хора с пари, които постоянно се разплащат електронно.

Николай Кръстев, интернет специалист: " Интернет е проекция на нашето общество - в случай че сме на улицата и някой ни изиска данните, в никакъв случай не бихме го създали, само че се доверяваме онлайн, когато го получим на имейла ".

Онлайн измамниците стават все по-ловки и изобретателни в методите да доближат и излъжат консуматори и компании. И даже и хората, които се занимават с предварителна защита на тези офанзиви, могат да попаднат на прицела на мошениците.

Николай Кръстев, интернет специалист: " Имали сме случаи да получаваме два пъти и имейли, които са били извънредно ориентирани към нас с персонална информация за компанията, с такава, която няма от къде да се вземе. Изглежда са платили на някой да получат вътрешна информация ".

За да не станете жертва на " фишинг " офанзива проверете имейла адреса на подателя. Ако българска банка ви изпраща известие с домейн от далечна дестинация или има правописна неточност в известието - евентуално е машинация.

Можете да избегнете 90% от заканите освен с електронната си поща, само че и в обществените мрежи, в случай че паролата ви е с най-малко 16 признака, сменявате я на всеки 6 месеца и употребявате функционалността за двуфакторна верификация.

А за Яна тази история въпреки всичко е със благополучен край - защото не е имало излишък по сметката, който измамниците да откраднат.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР