За огромно съжаление броят на хората със свръхтегло нараства. Около

...
За огромно съжаление броят на хората със свръхтегло нараства. Около
Коментари Харесай

Проф. Донка Байкова, диетолог: Нараства броят на хората със свръхтегло

" За голямо страдание броят на хората със свръхтегло нараства. Около 40% от възрастното население и към 20% от младата генерация страдат от това, само че в 12% от децата и юношите се следи затлъстяване “, съобщи диетологът проф. Донка Байкова в предаването " Добър ден, България “ в ефира на Радио " Фокус “ .

" До преди 10 години преобладаващата част от популацията със затлъстяване беше от женски пол, само че в този момент мъжете преобладават. В няколко района на България към 50% от мъжката популация страдат от затлъстяване “, разяснява проф. Байкова.

Тя добави, че всеки човек би трябвало да предприеме ограничения за редукция на тежестта си, с цел да не се стигне и до други болести - здравният статус се утежнява, покачваме равнищата и липидните си индикатори, холестерола, кръвната захар.

" Трябва да имаме хранително държание, доста придвижване, понижаване на напрежението и да се храним с качествена храна “, съобщи Байкова.

Диетологът акцентира, че затлъстяването към този момент не се приема като една козметична тягост, а предварителната защита от ранна детска възраст би помогнала с регулирането на тежестта ни.

Габриела ГЕОРГИЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР