Амбициозните усилия на Байдън за укрепване на мрежата за социална сигурност се развалят

...
За няколко мимолетни месеца през 2021 г. изглеждаше, че президентът
Коментари Харесай

За няколко мимолетни месеца през 2021 г. изглеждаше, че президентът Джо Байдън прави големи крачки в обещанието си да изравни условията за повече американци.

Още преди встъпването си в длъжност той изложи визия за 1,9 трилиона долара, която призовава за по-големи проверки на стимулите, повече помощ за безработните, гладните и малкия бизнес. Като част от предложението си за американския спасителен план, Байдън искаше да увеличи данъчния кредит за деца и да го направи достъпен за повече семейства с по-ниски доходи, както и да помогне грижите за децата да станат по-достъпни. И той призова за значително разширяване на субсидиите за плановете на Закона за достъпни грижи и възстановяване на обезщетенията за платен отпуск по болест и отпуск по семейни причини.

Тъй като демократите контролираха двете камари и Белия дом, Байдън почувства, че може да настоява за големи стъпки, които според него са необходими за справяне с непосредствените нужди. Но също така ще създаде – макар и временно – много безпрецедентни социални помощи, които партийните лидери се опитват да въведат от години и може, както се надяваха, да е трудно да се разгадаят.

В средата на март същата година Байдън подписа Закона за американския спасителен план на стойност 1,9 трилиона долара, който отразява голяма част от предложеното от него с няколко забележителни промени, включително премахване на разпоредбата за платен отпуск по болест и отпуск по семейни причини и увеличение на федералната минимална заплата до $15 на час.

„Този ​​план е исторически“, каза той през този месец. „Взети като цяло, този план ще направи възможно намаляването наполовина на детската бедност. Позволете ми да го кажа отново – това е значимо, историческо. Това ще намали наполовина детската бедност.“

И така – за една година.

Във вторник Бюрото за преброяване на населението съобщи, че процентът на детска бедност е скочил рязко от рекордно ниските 5,2% през 2021 г., когато семействата са получавали увеличен данъчен кредит за деца и трети кръг от проверки за стимули, до 12,4% миналата година. Нещо повече, делът на децата, живеещи в бедност, се връща приблизително на нивото преди пандемията през 2019 г. въз основа на по-широка алтернативна мярка, разработена от Бюрото за преброяване. Това беше най-големият скок в детската бедност от началото на допълнителната мярка за бедност през 2009 г.

Като цяло, допълнителният процент на бедност е бил 12,4% миналата година, спрямо 7,8% миналата година и по-висок, отколкото беше преди пандемията. Това е първото увеличение на ставката от 2010 г.

Временни мерки и вътрешна съпротива

Въпреки че федералното правителство похарчи рекордна сума пари през 2020 г. и 2021 г., за да помогне на нацията да се бори с пандемията Covid-19, имаше ограничения. Високите цени на амбициите на демократите ги принудиха да направят много от мерките си временни - особено увеличаването на данъчния кредит за деца, което увеличи плащанията до 3600 долара на дете и направи повече родители с ниски доходи допустими.

Разходите и притесненията относно бързо нарастващата инфлация в крайна сметка разбиха опита на партията през есента на 2021 г. да прокара през Конгреса мащабен пакет от 3,5 трилиона долара, който би разширил масово защитната мрежа на нацията, както е предвидено в предложенията на Байдън за работа и семейства. Той щеше да създаде универсална програма Pre-K, допълнително да увеличи подкрепата за грижите за деца, да направи обучението в обществения колеж безплатно за две години, да създаде първото федерално обезщетение за платен и медицински отпуск и да разшири разширяването на данъчния кредит за деца и други кредити.

Демократите искаха да платят за това чрез увеличаване на данъците върху компаниите и заможните американци, но плановете бяха осуетени от сенатора от Западна Вирджиния Джо Манчин, ключов умерен лидер, който се тревожеше за въздействието на законодателството върху инфлацията, и сенатора от Аризона Кирстен Синема , който по-късно напусна партията, за да стане независим.

Съкратена версия на предложението, приета през август 2022 г., която удължи ключовото подобрение на субсидията по Закона за достъпни грижи до 2025 г., осигури рекордна инвестиция в климата и направи големи промени в Medicare, включително й позволи да договаря цените на определени лекарства за първият път.

Още удари през 2023 г

Още подкрепа, която помогна на американците да се справят по време на пандемията, изтича тази година.

Вече повече от 6,4 милиона души, включително най-малко 1,3 милиона деца, са загубили покритието си от Medicaid от април, когато на щатите отново беше разрешено да започнат да съкращават списъците си с жители, които считат за недопустими, според KFF. Очаква се покритието на поне 15 милиона записани да бъде прекратено до края на процеса следващата пролет – което подкопава изявленията на Байдън, че повече американци са получили здравна застраховка под негово наблюдение.

Също така пандемичният тласък на ваучерите за храна приключи в цялата страна тази пролет и изискванията за работа за определени получатели ще започнат тази есен. Изтичането на извънредните разпределения, заедно с покачването на цените на хранителните стоки, изпрати повече американци в хранителни банки в опит да изхранят себе си и семействата си.

И 24 милиарда долара от субсидии за стабилизиране на грижи за деца изтичат на 30 септември. Повече от 70 000 програми могат да бъдат затворени и около 3,2 милиона деца могат да загубят местата си, според The ​​Century Foundation.

Нещо повече, през октомври, когато изтече свързаната с пандемията пауза за плащанията на федерални студентски заеми, кредитополучателите ще трябва да плащат месечните си сметки за първи път от повече от три години. Байдън удължи паузата на плащането шест пъти, откакто встъпи в длъжност, но Конгресът му забрани да отлага датата друг път.

Въпреки че администрацията на Байдън анулира повече дългове за студентски заеми от всеки друг, подписаното усилие на президента да опрости до 20 000 долара на милиони кредитополучатели с ниски и средни доходи беше блокирано от Върховния съд това лято.

Продавам Bidenomics

Рязкото нарастване на бедността – съчетано със спад на средния доход на домакинствата – ще направи посланието на президента през кампанията през 2024 г., че политиките му помагат на американците да се продават по-трудно.

Вече много хора не купуват неговото представяне „Bidenomics“. Те имат мрачна представа за икономиката отчасти поради високата инфлация, която се отрази върху финансите на хората, въпреки че темпът на повишаване на цените се забави.

Около 51% от обществеността казват, че смятат, че икономиката все още е в спад и се влошава, според проучване на CNN, публикувано миналия месец.

Нещо повече, само 24% от възрастните в САЩ казват, че политиките на Байдън са подобрили икономическите условия, според друго проучване на CNN, публикувано миналата седмица, докато 58% казват, че политиките му са влошили икономическите условия.

Байдън и някои демократи в Конгреса все още се опитват да изградят подкрепа за възстановяване на увеличения данъчен кредит за деца, задача, която стана много по-трудна от републиканския контрол върху Камарата.

Президентът отговори на мрачния доклад за бедността във вторник, като обвини Републиканската партия.

„Отчетеното днес нарастване на детската бедност не е случайно – то е резултат от умишлен избор на политика, направен от републиканците в Конгреса, за да блокират помощта за семейства с деца, като в същото време насърчават масивни данъчни облекчения за най-богатите и най-големи корпорации“, каза той.

Кейти Лобоско от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР