За някои от нас потенето не е просто лятно явление,

...
За някои от нас потенето не е просто лятно явление,
Коментари Харесай

Учени създадоха плат, който мирише приятно, когато се потим

За някои от нас потенето не е просто лятно събитие, а целогодишен феномен, който носи със себе си букет от неприятни аромати, които от време на време и дезодорантите не могат да прикрият.

Но ето, че решение има и то идва с приятни нюанси на цитронела.

Учени от университета в Миньо, Португалия, са съумели да основат плат, който ухае все по-приятно, колкото повече се потим.

Хората зад откритието са употребявали специфичен протеин, извлечен от носа на свине, който се свързва с ароматни молекули, и освобождава прелестен мирис, когато влезе в контакт с киселинна течност.

Този способ обезпечава бързо обособяване на аромата, само че учените разполагат и с втори вид, при който ароматните молекули се прикрепят към мастни кафези, които пък обезпечават по-бавно и отмерено обособяване.

И двата метода наподобяват еднообразно ефикасни и от Миньо оповестяват, че занапред платовете ще бъдат доусъвършенствани, като концепцията е в близко бъдеще сходни материи да излязат на всеобщия пазар.

Не се разяснява дали ароматът на цитронела, който платовете изпускат, е задоволителен, с цел да прогони и комарите дружно с миризмата на пот, само че не виждаме за какво не. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР