За някои хора няма нищо по-хубаво от дългата разходка по

...
За някои хора няма нищо по-хубаво от дългата разходка по
Коментари Харесай

Лек от природата: Ходенето по пясък помага за възстановяване след травми

За някои хора няма нищо по-хубаво от дългата разходка по пясъчния плаж . Но не може да се отхвърли, че напредването по плажа не е толкоз елементарно и бързо, колкото по път или тротоар.

Но за какво е толкоз мъчно да се върви по пясъка?

" Проблемът с пясъка е, че той е мек; потъвате при всяка стъпка ", споделя Паола Зампаро, откривател по биомеханика в Университета на Верона в Италия, за „ Live Science “. Това ви принуждава да изразходвате от 2,1 до 2,7 пъти повече сила при всяка крачка, съгласно изследване в Journal of Experimental Biology.

" При пясъка опорната база също е неравномерна, а с цел да се движите по несиметричен терен, е нужна спомагателна сила ", споделя Зампаро. Това принуждава тялото ви да прави дребни, постоянно подсъзнателни корекции на походката си, като ангажира мускули - изключително в глезена и стъпалото - които другояче биха могли да получат повече отмора.

Тези мускули " ще би трябвало интензивно да се свиват, с цел да обезпечат стабилизация " , споделя Барбара Грант, откривател по биомеханика в Университета в Ливърпул, Англия. Подобен резултат се демонстрира и когато се движите по пътека с доста камъни и корени; даже да вървите с рационално движение, отново ще се изморите по-бързо, в сравнение с при вървене по тротоар.

Друга концепция е, че хората вървят по друг метод по пясък, в сравнение с по твърди повърхности, откри изследване от 2022 година в Journal of the Royal Society Interface. Грант и сътрудниците ѝ откриватели от Университета в Ливърпул съпоставят по какъв начин хората вървят по пясък спрямо твърди повърхности, като проучват силите под краката им и какъв брой О2 употребява всеки човек. Те открили, че ходенето по меки повърхности, като пясък, тиня и сняг, кара хората да вършат по-дълги крачки и по-големи придвижвания в тазобедрената и колянната става - дейности, при които се изразходва повече сила, в сравнение с при вървене по твърда повърхнина.

Интересно е, че учените са открили, че бягането по пясък понижава разликата в разхода на сила . Бягането по плажа изисква единствено към 1,6 пъти повече сила от бягането по равна, постоянна повърхнина. Въпреки това, защото бягането (поне с бързо темпо) е по-енергоемко от спокойното вървене, въпреки всичко ще изразходвате доста повече сила, спринтирайки по пясъка, спрямо разходката по него.

Но както знаят опитните плажуващи, има метод да се улесни ходенето по пясъка: Просто прибавете вода .

" Когато пясъкът е влажен, той става по-компактен и ходенето по него наподобява повече на вървене по корав терен ", споделя Зампаро. С други думи, доста по-лесно е да се пресече плаж, като се върви около бреговата линия, където вълните прииждат и се отдръпват.

Ако водата не е алтернатива, има и различен метод да извършите прекосяването през пясъка по-лесно: " Увеличете площта на повърхността " , споделя Грант. Това може да стане посредством носене на обувки или смяна на походката, като стъпвате с цели стъпала .

Изследванията демонстрират, че ходенето или бягането по пясък е доста по-лесно за ставите и мускулите , изключително спрямо безпощадно твърда повърхнина като бетон. Това значи, че пясъкът е по-добра повърхнина за помощ на спортистите да се възстановят по-бързо след подготовка и на хората, които се възвръщат след контузии. Всъщност доста професионални спортисти, в това число звездата от НБА Ръсел Уестбрук, включват тренировки на пясък в подготвителните си режими. Грант обаче предлага да се внимава по време на тренировките с пясък. " Поради неустойчивостта на пясъка съществува евентуален по-голям риск от попречване или рухване ", споделя тя.

Така че идващия път, когато се разхождате по пясъка, помнете това: работите извънредно интензивно - още една причина да отпразнувате с „ Маргарита “ почивката на плажа. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР