За новия ценови период между 1 юли – 30 юни

...
За новия ценови период между 1 юли – 30 юни
Коментари Харесай

Манолова към КЕВР: ДДС за парното трябва да остане 9%

За новия ценови интервал сред 1 юли – 30 юни следващата година е препоръчано повишаване на електрическата сила за битовите клиенти на „ Електрохолд Продажби “ ЕАД с 3,44%, „ ЕВН България Електроснабдяване “ ЕАД с 3,41%, „ Енерго про Продажби “ АД. с 4,24% и „ ЕСП Златни Пясъци “ ООД с 18,04%.

„ Този път нарастването за битовите консуматори е напълно в интерес на крайните доставчици: „ Електрохолд Продажби “ ЕАД, „ ЕВН България Електроснабдяване “ ЕАД, „ Енерго про Продажби “ АД и „ ЕСП Златни Пясъци “ ООД “. “, съобщи водачът на „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова по време на публично разискване в Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ за установяване на цените на топлинната и електрическата сила за посочения ценови интервал.

Повишението на дневната цена на електрическата сила доближава до 32% за „ ЕВН България Електроснабдяване “ ЕАД, 31% за „ Енерго про Продажби “ АД и 31% за „ Електрохолд Продажби “ ЕАД, а на нощната цена доближава до 155% на „ Енерго про Продажби “ АД, 151% на „ ЕВН България Електроснабдяване “ ЕАД и 121% на „ Електрохолд Продажби “ ЕАД. При ЕРП-тата нарастването е на цената за достъп на битовите консуматори – ЕРП Запад – с 16%, ЕРП Юг – с 34%, ЕРП Север – 8%.

„ В изискванията на актуалните рецесии ние считаме, че това е съществено нарастване за разноските на семействата, които се отопляват с електрическа сила. Освен това видно от междинните месечни цени на БНЕБ за пазара „ Ден напред “ цената на силата спада и се връща в естествени граници. Така да вземем за пример през декември междинната цена на БНЕБ е 482 лева, за януари – 266 лева, за февруари – 278 лева, за март – 212 лева, за април – 193 лева, за май – 170 лева Това е сериозна причина цената на крайните доставчици да не се покачва “,  добави Манолова.

Тя разкритикува КЕВР, тъй като за поредна година не разгласява поисканите крайни цени на тока от енергийните сдружения . Същите са заличени в заявките заради „ комерсиална загадка “. Тази процедура на укриване на поисканите от енергийните сдружения цени и в бранша „ Елелктроенергетика “, и в бранш „ Топлоенергетика “ съществено нарушава ползите на потребителите, които би следвало да бъдат осведомени навреме за желани нараствания на тока, парното и топлата вода. Предвид високите цени и непостижимите за жителите битови сметки би следвало процесът на ценообразуване да бъде безусловно обществен и транспарантен и да се търсят благоприятни условия за отбрана на ползите на потребителите.

Макар цените на парното без Данък добавена стойност да остават за множеството от топлофикациите непроменени или с минимално нарастване – да вземем за пример „ Топлофикация София “ с 0,05%, Юлико Евротрейд Пловдив с 2,16%, „ Топлофикация Разград “ с 0,48%, действително цените за потребителите на всички топлофикации ще се усилят приблизително с 11%. Това е по този начин, тъй като от 1 юни Данък добавена стойност върху топлинната сила се връща до остарялото равнище – от 9% на 20%, т.е. една и съща цена без Данък добавена стойност ще е равна на нарастване с 11%.

За гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ растежът на цената на топлинната сила е неправдив  поради тройно по-ниската цена на газа , която юли 2022 година е била 186.87 лева без Данък добавена стойност. За юни 2023 цената е 65.82 лева без Данък добавена стойност, сходни цени на въглеродните излъчвания с предходната година (88 евро за тон) и понижените променливи разноски на топлофикациите (от 1,098 милиарда лева на 935,4 млн. лева.).

„ Номинално в цялата страна цената на топлоенергията остава съвсем непроменена по отношение на миналия интервал, само че в случай че не се одобри удължение на понижените равнища на Данък добавена стойност, цената в цялата страна ще се усили още веднъж макар по-ниската цена на газа. В изискванията на рецесия, инфлация и обедняване на популацията това нарастване на цената на топлинната сила приблизително от 11% ще се окаже непостижимо за семействата. Това е незаслужено “, съобщи Манолова във връзка препоръчаното повишаване на цените на парното от 1 юли.

Анализът на общото финансово положение за 2022 година на сдруженията от бранш „ Топлоенергетика “ демонстрира тревожни трендове, като образец е „ Топлофикация София “, чийто финансов резултат за 2022 година е загуба в размер на 342 946 хиляди лева

Подобна е обстановката и в останалите топлофикационни сдружения, като даже и топлофикациите, които са понижили загубата си по отношение на 2021 година , изводът в Доклада за финансовите им индикатори е един и същи: „ размерът на личния капитал не разрешава сдружението да придобие нови нетекущи активи, както и да обезпечи обслужването на отговорностите си със личен финансов запас “.

„ Затова съгласно нас е извънредно неотложно да изготвите и визиите доклад и разбор пред Народното събрание и Правителството за тежкото положение, в което се намира топлофикационния бранш, с цел да се подхващат на национално равнище съответни ограничения за неговото стабилизиране, в случай че има политическа воля за това “ , заключи Манолова.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР