За нов вид измама в интернет сигнализираха във Велико Търново.

...
За нов вид измама в интернет сигнализираха във Велико Търново.
Коментари Харесай

Не се предоверявайте: Нова измама в интернет:

За нов тип машинация в интернет алармираха във Велико Търново. Става въпрос за кражба на профили в обществените мрежи и последвали преводи на пари. Двама души са станали жертва на схемата, пращайки близо 2000 лева в незнайна локация. Едната е социална персона – шефът на Социалната работа в Община Велико Търново, предава NOVA. Росица Димитрова е била заместник-министър и понастоящем дълготраен шеф на Социалната работа. 

В сряда по обед получила необичайно известие от нейна другарка във Фейсбук. Казала ѝ, че взе участие в колективен чат, където се пишат " неприятни неща ". Предложила да я отстрани. 

" Помислих, че става дума за остарял профил. Той е хакнат още октомври месец. Казах ѝ в случай че може да ме махне ", споделя Димитрова и добавя, че по-късно получила уведомление, че сесията ѝ е изтекла и към този момент нямала достъп до акаунта си. 

Изпратила код за достъп на своята позната, която се оказало, че също е с разрушен профил. 

Новият притежател на профила ѝ почнал да написа известия до другари на някогашния заместник-министър.

" В този чат аз карам хората да вървят и да превеждат разнообразни суми, тъй като съм нямала опция в този миг аз да отида ", разкрива схемата дамата. 

Потърпевшата доста се тормозила, когато нейни близки ѝ изпратили скрийншотове от чата, в който сякаш тя желае пари.

Двама души се хващат на измамата и превеждат в компания за парични преводи близо 2000 лв.. Те и Димитрова подават сигнал в полицията, а Министерство на вътрешните работи – в ГДБОП.

" Това са чисти измами с комплициран механизъм. Използват се интернет уеб сайтове, които не са на територията на страната. Това затруднява и нашата работа ", изясни началникът на ОДМВР-Велико Търново. 

Във връзка със случая на Росица Димитрова от Министерство на вътрешните работи излязоха със известие, в което предизвестяват да не се предоверявате, изключително на нови другари в обществените мрежи, в случай че ви желаят пари.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР