За никого не е тайна, че производството и търговията с

...
За никого не е тайна, че производството и търговията с
Коментари Харесай

Скандалите около Корнелия осветлиха оръжеен бизнес за милиарди, кой прибра комисионните?

За никого не е загадка, че производството и търговията с оръжие са измежду най-печелившите бизнеси в България. Интересите там са огромни, а конфликтите – зрелищни. Често се стига до странни произшествия и гърмежи, и то с жертви. Поръчителите обаче в никакъв случай не биват разкривани, а последствията нормално са замитани.

Затова свадите в оръжейния бизнес през последните месеци са впечатляващи. Покрай взаимните обвинявания сред досегашния министър на стопанската система Корнелия Нинова и хора на президента Радев излязоха прекомерно любопитни данни за метода, по който действа този бизнес, изключително в държавните оръжейни компании.

За първи път на напред във времето излязоха политически ангажирани лица. Сред тях са най-близкият човек на президента и сегашен длъжностен боен министър Димитър Стоянов, икономическият длъжностен министър и някогашен началник на ВМЗ-Сопот Никола Стоянов, ексшефът на „ Кинтекс “ Александър Михайлов, някогашният стопански длъжностен министър Даниела Везиева.

Румен Радев също на няколко пъти нападна Нинова с изказвания, че България изнася оръжие за Украйна и че точно тя като министър на стопанската система е виновна за това. В отговор Ни¬нова завежда каузи за всяко обвиняване, обвързвано с търговията с оръжие. Интересно е, че никой от съперниците на Българска социалистическа партия не нападна Нинова толкоз остро.

Остава усещането, че става дума за вътрешнопартийно почистване на сметки.

Нинова дори непосредствено упрекна президента, че задачата му е да се смени управлението на Българска социалистическа партия и да овладее партията. Всички тези разправии могат да доведат до ерозия на поддръжката за Българска социалистическа партия, защото узурпират акцията, а огромна част от последователите на Българска социалистическа партия са почитатели на Румен Радев.

Всичко потегли в средата на април, когато тогавашният министър на стопанската система Корнелия Нинова стартира чистка в оръжейните компании. Тя първо уволни шефа на „ Кинтекс ” Александър Михайлов с претекста, че са открити нарушавания и очевиден спор на ползи. Нинова се базира на инспекция на инспектората на МИ, резултатите от която са изпратени на прокуратурата.

Михайлов обаче не съблюдава правилото, че в този бизнес мълчанието е злато, и се разприказва. Според него макар клетвите на Нинова, че не се изнася оръжие за Украйна, българска продукция отива там през медиатори в Полша и Чехия. „ Факт е, че заводите назначават непрекъснато хора, работят на три смени, събота и неделя. Това е от началото на войната и аз нямам доверие в съвпадения, не съм доверчив. Истината е, че съгласно мен това оръжие стига до Украйна посредством медиатори, които натрупат големи облаги, съобщи Михайлов.

Той твърди, че са подписани нови контракти за 2 милиарда лева, които минавали през чешки и полски компании. Нинова отвърна, че България непосредствено не дава и един патрон на Украйна, а какво вършат компаниите със закупената продукция, си е тяхна работа.

По същото Време „ Ню Йорк таймс “ индиректно опроверга Нинова, като написа, че Пентагонът „ разчита да намерят новопроизведени оръжия, проектирани от Съветският съюз, с цел да изпълнят обещанията на президента Байдън за увеличение на военната помощ за Украйна “. За образец се даваше основана в Тампа, Флорида. За никого не е загадка, че най-вече сходно като вид оръжие се създава точно у нас.

В абсурда се намеси и тогавашният основен секретар на президента и сегашен длъжностен боен министър Димитър Стоянов. Той пусна във Facebook част от документ, в който написа, че оръжейна пратка пренасочва крайната си дестинация от Ислямска република Афганистан към Украйна.

Нинова отвърна, че това е докладна бележка от някогашния шеф на ВМЗ- Сопот до съвета на шефовете, в която става дума за договорка, подписана през 2021 година от служебния кабинет на Румен Радев с министър председател Стефан Янев. „ Желанието на изп. шеф на ВМЗ е да бъде трансферирана датата и доставката от 2021 година за 29 април 2022 година

И да се трансферира от Афганистан за Украйна ”, изясни тогава Корнелия Нинова. „ Междувременно е заменен министърът и аз заемам този пост. Документите идват в комисията и тя отхвърля да преглежда тази договорка и не издава позволение “, твърди още тя.

С това обаче свадите не завършиха. Александър Михайлов продължи с разкритията и разгласи, че единствено за първите четири месеца след началото на войната в Украйна с подписа на Корнелия Нинова по въздух са били изнесени над 4200 тона българско оръжие с 60 самолета, като всички колета са били разтоварени на полското летище „ Жешов “.

Реклама

То се намира единствено на 70 км от границата с Украйна и е главен вход за оръжието от сътрудниците на Киев. Михайлов упрекна Нинова, че е забавила два месеца разглеждането на други покупко-продажби За експорт на българско оръжие на обща стойност 1 млрд евро.

Тази информация беше доказана от новия министър на стопанската система Никола Стоянов, който сподели, че му се наложило за 1 час да удостовери всичките 255 чакащи позволения за импорт и експорт на военна продукция към и от България, като по-голямата част били за муниции за дребни оръжия, противотанкови безоткатни системи, ракети за военни самолети и за наземни установки, неуправляеми въздушни ракети, противотанкови мини. Стоянов разкри и че 80% от покупко-продажбите са за експорт на оръжие за Полша.

За къде се изнася оръжие от България обаче е единствено единият от свадите. Много по-интересен е по какъв начин се разпределят комисионните от покупко-продажбите.

Разкритията там пристигнаха от различен уволнен от Нинова – някогашния началник на борда на шефовете на ВМЗ-Сопот Никола Стоянов, който стана министър на стопанската система в служебния кабинет. Нещо, което Нинова регистрира като директна офанзива и опит за оскърбление от страна на президента.

Стоянов разгласи, че е наредил „ документите за финансовите интервенции на „ Кинтекс ” към офшорни зони да бъдат неотложно изпратени на прокуратурата за хипотетично осъществено закононарушение “.

В формалното известие се твърдеше, че „ по указания на компанията от офшорната зона „ Кинтекс “ е превеждал огромни суми към български компании и юридически лица на Балканите, които към този миг не е ясно какво отношение имат към активността на оръжейния търговец “ И че „ евентуално тези дестинации са избирани, с цел да се заобиколят щателните банкови инспекции, които са наложителни, когато се касае за покупко-продажби на оръжейни компании с офшорни контрагенти “.

„ Истината е, че този контракт с компания в Дубай е подписан през 2015 година През времето преди да стана министър и след мен са правени преводи там. По времето, когато аз съм министър – нито един. А в този момент какво следва? Има думата ДАНС. Радвам се, че истината излезе нескрито, остава и някой да си понесе отговорността. Така е заслужено! “, разгласи Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия разкри друга скица в оръжейния бизнес.

„ Тогавашният шеф на „ Кинтекс ” Александър Михайлов е бил по едно и също време с това и търговски шеф в частна компания. В съвета на шефовете на ВМЗ-Сопот също имат отношение с тази компания.

Двете търговски сдружения имат спогодба „ Кинтекс “ да съставлява ВМЗ в Египет. Те се отхвърлят от тази спогодба и я трансферират на частната компания, на която притежател е някогашен зам.-министър от времето на ГЕРБ Александър Манолев “, разгласи пред Би Ти Ви Нинова.

И добави, че това се е случвало по времето на служебния кабинет, назначен от Румен Радев, когато министър на стопанската система бе Даниела Везиева. Отговорът на Везиева не закъсня: „ Аз предвождах делегация и в нея имаше доста хора от този бизнес, които си бяха платили и си бяха взели щандове. Александър Манолев беше част от оръжейния бизнес, който имаше щандове в Египет. “

Самият Манолев, който има възбрана да влиза в Съединени американски щати, обаче отхвърли да има въобще с такава компания и заплаши Нинова със съд. Във Facebook той написа: „ Аз компания, каквато госпожа Нинова твърди, нямам. По тази тематика ще се Видим в съда. За останалите внушения, които направи – също “.

Интересното е, че колкото е по- шумно в държавния оръжеен бизнес, толкоз по-голяма тишина царува в частния оръжеен бизнес. Кой знае за какво там няма недоволни от забавени покупко-продажби или отнети пазари.

Публикация на „ Сега ”, заглавието е на Narod.bg
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР