За неописуема мизерия в център за възрастни с увреждания в

...
За неописуема мизерия в център за възрастни с увреждания в
Коментари Харесай

Протекли стени, мръсни матраци и бельо, използвани прибори – само част от нередностите в „приют на ужасите“ в Румъния

За неописуема бедност в център за възрастни с увреждания в окръг Прахова в Румъния оповестяват локалните медии.

Комисари от Националния орган за отбрана на потребителите глобиха с 35 000 леи (14 000 лева.) Центъра за невропсихиатрично възобновяване и рехабилитация за възрастни с увреждания в Калинещ, откакто откриха отлагания от прахуляк и мазнини, мръсни принадлежности за хранене, ръждясали железни кревати с изцапани матраци и възглавници, ръждясали радиатори, счупени прозорци, протекли стени, олющен таван, мръсно спално долни дрехи, липса на плочки в коридорите, нехигиенични подови настилки.

Това са единствено част от установените нередности, прецизира надзорният орган, представен от Диджи24 и Българска телеграфна агенция.

Една от четирите здания на центъра даже не може да бъде тествана сега, защото пациентите там са под карантина поради краста.

Проблемът в този център не е нов. Миналата година, през февруари, 20 жители на центъра бяха изолирани, откакто бяха диагностицирани с краста, отбелязва Диджи24.

Това е следващият фрапантен случай в Румъния от серията с по този начин наречените “приюти на ужасите ”, разясняват локалните медии. През юли предходната година разкрития на локалните управляващи за измъчвани възрастни хора в домове за обществени грижи, финансирани с публични средства, доведоха до уволнения и оставки.

В края на август 2023 година еврокомисарят за работните места и обществените права Никола Шмит изрази безпокойствие по отношение на метода, по който са третирани възрастните и хората с увреждания в обществените центрове в Румъния. Тогава той означи, че " би трябвало да бъдат осъществени усъвършенствания и по-конкретни дейности в региона на деинституционализацията на хората с увреждания и на обезпечаването на висококачествени грижи на налични цени в дълготраен проект в страната ".


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР