За него поезията е начин на живот и реакция на

...
За него поезията е начин на живот и реакция на
Коментари Харесай

Поетът Петър Чухов, който играе с мрака между думите

За него поезията е метод на живот и " реакция на света към нас ". Поетът Петър Чухов, който завоюва националната премия за лирика " Пеньо Пенев ", е Човек на деня на Свободна Европа.

Той избира късите форми и постоянно написа в жанра хайку. като обществен стихотворец, а се интересува повече от индивида.

В сряда Петър Чухов завоюва националната премия за лирика „ Пеньо Пенев “ , учредена от община Димитровград през 1970 година
Това е един доста значим създател със значими книги, с добра критическа рецепцияпроф. Амелия Личева
" Всички се обединихме към фигурата на Петър Чухов, тъй като това е един доста значим създател със значими книги, с добра критическа рецепция. Поет, който е наложил някои жанрови форми в актуалната българска лирика и е повлиял на доста млади създатели ", сподели проф. Амелия Личева - председателка на 7-членната комисия, която предлага лауреата на премията, и деканка на Факултета по славянски филологии в Софийския университет.

Предложеният за премията следва да бъде одобрен с решение на общинския съвет, а оценката ще му бъде връчено от кмета на Димитровград по време на Дните на поезията от 27 април до 7 май.

" Едно от най-хубавите неща в поезията на Петър Чухов е там, където играта с думи оголва мрака сред думите ", споделя Георги Господинов за последната книга на Чухов - " Тишината е спяща хубавица ".

Чухов е роден през 1961 година в София. Той е създател на над 15 книги, множеството от които са стихосбирки, и е превеждан на близо 20 езика.
За мен поезията е реакция на света към нас, само че не буквалнаПетър Чухов
Чухов, че за него поезията е метод на живот. " За мен поезията е реакция на света към нас, само че не дословна. Иван Методиев беше писал, че има въпроси, на които науката не може да даде отговор, като за смисъла на човешкия живот, само че поезията би могла да даде този отговор. Този разговор с екзистенциалното за мен се случва посредством поезията ", споделя поетът.

Той е притежател на редица награди, измежду които „ Иван Николов “, „ Развитие “, „ Славейкова премия “, огромната премия на музея „ Башо “ в Япония, „ В полите на Витоша “, „ Иван Пейчев “.

Освен с лирика Чухов се занимава и с музика. Участвал е в няколко рок групи, измежду които „ Субдибула “, „ Тутакси “, „ Стенли “, „ Гологан “ и групата за лирика и различен рок „ ЛаТекст “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР