За нас от “БСП за България“ днес най-важният въпрос е

...
За нас от “БСП за България“ днес най-важният въпрос е
Коментари Харесай

Нинова: Служебният кабинет е харчил пари от Сребърния фонд, въпреки че законът им забранява

„ За нас от “БСП за България “ през днешния ден най-важният въпрос е този за бюджета. И по какъв начин да осигурим успокоение на страната и на българските жители – за действие на стопанска система, общини и за заплати и приходи “. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на блиц надзор в Народното събрание.

По думите ѝ сега сме в обезпокоително положение и си има виновни за това. От парламентарната естрада водачът на социалистите уточни две аргументи да няма бюджет по средата на година:

„ Първата е, че предходната година служебното държавно управление на президента Радев, макар настояването на Българска социалистическа партия, отхвърли да внесе бюджет за 2023 година Тогава казвахме, че това е огромна неточност и времето го потвърди.

Втората е, че ГЕРБ и “Продължаваме смяната “ изгубиха месец и половина на страната. Вместо да гледаме бюджета, да се чудят по какъв начин да създадат държавното управление на омертата и на страха, с цел да спасят кожата на Бойко Борисов и да уредят с постове представители на Политическа партия и Демократична България “, изясни тя и добави, че по тези две аргументи българските жители нямат гаранции какво ще се случи в идващите месеци.

„ Служебният кабинет, виждайки към този момент грешката си, внесе удължителен бюджет до края на 2023 година “, съобщи Нинова и се обърна към министър Лазаров: „ Сигурно към този момент знаете тревожната вест, че във импортирания план на служебния кабинет, е препоръчано да отпадне възбраната за потребление на Сребърния фонд и средствата по стратегии и планове на Европейския съюз. Тази възбрана беше наложена с предишния удължителен бюджет – да не могат тези средства да се употребяват “, разяснява тя.

Нинова напомни, че Сребърният фонд е основан през 2006 година от Българска социалистическа партия. Той е профилиран, целеустремен и организиран в закона единствено за гарантиране на резистентност на пенсионната система и за нищо друго. „ През всичките години, в които Борисов и ГЕРБ си играеха с финансите на страната, даже Дянков не си разреши да пипа Сребърния фонд. Да, той взе парите от Здравната каса, изхарчиха ли ги, откраднаха ли ги – не ги върнаха до ден сегашен, само че даже той не си разреши да вземе пари от Сребърния фонд “, уточни тя.

Лидерът на Българска социалистическа партия изясни, че в този момент служебното държавно управление желае тези пари да бъдат размразени и употребявани и продължи: „ Министърът на финансите споделя, че парите за пенсии са обезпечени, т.е. пари от Сребърния фонд не им трябват. Тогава защо? “, попита Нинова и се обърна към министър Лазаров: „ Вие сте министър на труда и обществената политика и сте взели участие във вземането на това решение на Министерски съвет. Сега апелирам да ми отговорите защо са Ви парите от Сребърния фонд, които не са пипани от 2006 година? При това с обяснението на министъра на финансите: “Ние няма да ги използваме, само че вие ни ги размразете за всеки случай “. За какво ще бъдат употребявани, ще бъдат ли откраднати и те, като тези от Здравната каса? “, сложи въпрос тя.

Лидерът на Българска социалистическа партия се обърна към народните представители: „ Предложението на служебния кабинет планува да се размрази опцията да се употребяват средства от Сребърния фонд и да се възстановят някой ден от остатък в бюджета. Но нито за тази, нито за идващите три години, служебният кабинет не планува да има остатък. Тоест в околните години няма да се възстановят и ще стане като със Здравната каса “, изясни тя.

Нинова дефинира като притеснителни и даже неуместни думите на Лазар Лазаров, че парите ще се употребяват освен за ДОО, а и за всички други разноски от обществените финанси.

Председателят на социалистическата партия се обърна към обществения министър: „ Знаете ли, че като направихме разбивка на запаса се вижда, че още през март и април сметката е негативна. Това значи, че още през тези месеци служебният кабинет, в прорез със закона, с който им забраняваме да го вършат, са употребили този фонд. И в този момент с това предложение, със задна дата, желаят да им узаконим беззаконието “, разкри Нинова и посочи, че са употребявали парите за заплащане на настоящи разноски.

Нинова попита народните представители в залата кой ще натисне копчето да узакони това безвластие със задна дата. „ Ние ще сезираме правораздавателните органи. От Българска социалистическа партия ще гласуваме срещу това да се крадат пари от фонда. Това са пари единствено за пенсии, а не да си харчите за каквито разноски ви хрумне “, заключи Корнелия Нинова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР