“За нас е удоволствие да бъдем домакини на този мащабен

...
“За нас е удоволствие да бъдем домакини на този мащабен
Коментари Харесай

Стара Загора е домакин на IV форум на кметове за справедлив преход

“За нас е наслаждение да бъдем домакини на този огромен конгрес на кметовете.  Перспективата на Стара Загора би трябвало да се даде през днешния ден, с цел да може на следващия ден да сме готови за това, което следва. Работим по този начин, че Стара Загора да бъде съвременна, с развита инфраструктура, с благоприятни условия за правене на бизнес, с богата просвета и развита спортна активност.  Имаме град, предан на образованието, разрастващ се и динамичен и в същото време спокоен и организиран. Това се случва с помощта на положителната взаимна работа сред община, страна и бизнес – това дава вероятност, а за всички нас е значимо хората да имат благоприятни условия за развиване ”, приветства участниците в IV „ Форум на кметовете за обективен преход “ зам.-кметът на Община Стара Загора Йордан Николов. Той посочи, че районът има потребност от добре платени работни места, с цел да задържаме младежите тук, а бизнесът пък има потребност от предпоставки за развиване. „ Фондът за обективен преход дава опция на България и на останалите страни, наранени от прехода от въглища към възобновими източници на сила, да разгърне огромна работа към привличане на вложители, развиване на съществуващия бизнес и най-много в поддръжка на бъдещето на жителите на Стара Загора и района “, сподели още Николов.

Участници в полемиката, която се състои онлайн и присъствено, са над седемдесет кмета от въгледобивни райони на Европейски Съюз. Сред тях са кметовете на Раднево, Гълъбово, Бобов дол и Перник, както и техни сътрудници от Полша, Германия, Гърция, Чехия, Румъния и Украйна.  Заместник-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс се включи в полемиката с видеобръщение като акцентира значимостта на идните промени.

По време на  двудневния конгрес, който се организира в Града на липите, ще се дискутира бъдещето на въглищния район. Целта на срещата е да се разяснят финансовите принадлежности и европейските цели за сполучлива енергийна и икономическа промяна на въглищните райони в подтекста на европейската " Зелена договорка " и декарбонизацията на Европейски Съюз.

Събитието е част от плана „ Региони и общини за обективен преход “, подсилен от Европейската самодейност за климата (EUKI) и се провежда взаимно от локалните сътрудници на WWF в България, Регионална организация за икономическо развитие- Стара Загора и Черноморския енергиен проучвателен център.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР