За нас е от ключово значение да се прекрати говорът

...
За нас е от ключово значение да се прекрати говорът
Коментари Харесай

Теодора Генчовска поиска Скопие да спре говорът на омразата към България

" За нас е от основно значение да се приключи говорът на омразата, като разчитаме на вашата помощ правата на българите, които живеят в Република Северна Македония , да бъдат предпазени в границите на конституционния и правов ред в страната ".

Това съобщи българският външен министър Теодора Генчовска в Скопие по време на първото посещаване на българска делегация , водена от премиера Кирил Петков след приемането (вчера) на кабинета на Димитър Ковачевски.
 Добросъседството с на практика измерения, даде обещание Кирил Петков в Скопие
Добросъседството с на практика измерения, даде обещание Кирил Петков в Скопие

На 25 януари взаимно съвещание на двете държавни управления

Генчовска беседва с македонския си сътрудник Буяр Османи. По време на срещата тя акцентира смисъла на директната връзка. Важен съставен елемент е парламентарното измерение и взаимоотношение сред двете страни, посочи тя.

По време на срещата министър Генчовска поздрави Буяр Османи за преизбирането му на виновния пост и му пожела триумф. Тя изрази убеденост, че взаимната им работа ще способства за одобряването на добросъседските връзки в духа на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни.
 Първанов: България тихомълком се отхвърли от общата история със Северна Македония
Първанов: България тихомълком се отхвърли от общата история със Северна Македония

Според него нищо ново не е признато на извършения КСНС

Българският посланик номер 1 акцентира, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани, в това число на Република Северна Македония, е главен външнополитически приоритет за страната ни.

България чака открит и пълностоен разговор за повишение на взаимното доверие, сподели Генчовска.

Българската позиция е ясна и бе препотвърдена на Консултативния съвет по национална сигурност - с цел да подкрепим началото на договаряния на Република Северна Македония с Европейски Съюз , страната ни се нуждае от съответни резултати и гаранции за трайното и необратимо осъществяване на Договора от 2017 година, както и за съблюдаване на правата на жителите на Република Северна Македония с българско съзнание .
 България да не отстъпва пред районен съд Македония желаят македонските българи
България да не отстъпва пред районен съд Македония желаят македонските българи

Искат да се зачита българската им еднаквост

Генчовска дефинира като положителен сигнал в разговора използването на името Северна Македония, вместо - Република Северна Македония. От Скопие са изпратили нота до страните - членки на Организация на обединените нации за това.

Северномакедонският външен министър Буяр Османи увери, че в негово лице България има другар . Той чака до 25 януари 2022 година да бъдат дефинирани взаимните работни групи, с цел да могат да проработят от идващия ден.

Сред тематиките на диалога беше и завършването на Коридор № 8, като бе подчертана неговата значимост за доближаването на хората от двете страни на границата, както и за груповата ни сигурност.
 Петър Стоянович: Северна Македония е инцидентно основана страна, нация и език
Петър Стоянович: Северна Македония е инцидентно основана страна, нация и език

Българския политически хайлайф да има единна позиция към Македония, упорства историкът

Припомняме, България и районен съд Македония сътвориха по историческите и просветителни въпроси вследствие на сред Република България и Република Македония. Той бе подписан на 1 август 2017 година и влезнал в действие на 14 февруари 2018 година

Още първото съвещание на комисията означи дребен и Средновековието. Една година по-късно обаче работата на комисията зацикли и макар всички предизвестия от страна на българските представители се стигна до наложено Преговорната рамка за Република Северна Македония и Албания.

И преди, а и по-късно българите и българската памет в Македония са подложени на вандалски нападения. Българските военни гробища и монументи са. Независимо от големия брой издадени български паспорти, нямат равни права с останалите жители.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР