За момента няма шанс първите две политически сили да се

...
За момента няма шанс първите две политически сили да се
Коментари Харесай

Бойко пробутва 3-месечен кабинет, ГЕРБ маскира опорките си като „управленска програма“

За момента няма късмет първите две политически сили да се схванат за държавно управление и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов приготвя почвата за взаимно ръководство с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. Ако се стигне до него, то ще бъде маркетирано като „ кабинет с персони “ от всички партии, които в последна сметка ще сведат до тези, които гласоподават държавното управление в Народното събрание. Много е евентуално обаче Борисов да реши да не рискува имиджа на ГЕРБ преди локалните избори наесен и да се стигне до предварителни парламентарни избори през юли.

Снощи „ Продължаваме промяната “ инициира продължение на диалозите с ГЕРБ, прекратени след отхвърли на първата политическа мощ да поддържа оферти от втората проектокабинет отпред с Николай Денков. Новият кръг съвещания трябваше да стартира в петък с фокус върху управническа стратегия. Това обаче не стана, тъй като извършеният рано сутринта къс диалог сред депутати от ГЕРБ и „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ) в кабинета на парламентарния началник очевидно не е довел до на никое място.

ГЕРБ показали на ПП-ДБ опорките си от предизборната стратегия като управническа, а ПП-ДБ споделили, че това не е действителна управническа стратегия, научи Mediapool.

Но даже и да се реализира единодушие по някаква управническа стратегия, неразгадаем остава спорът кое държавно управление да я извършва. Макар ГЕРБ по-рано да споделяха, че най-важно е да се стигне до обща стратегия, в този момент слагат твърдо изискване към ПП-ДБ да поддържа препоръчано от тях държавно управление с първия мандат или в кабинет с втория мандат да има представители, излъчени от партията на Борисов. „ Продължаваме промяната-Демократична България “ все по този начин стоят на позицията си да не поддържат кабинет с мандата на ГЕРБ, нито пък да одобряват присъединяване на ГЕРБ в държавното управление, което биха излъчили със своя втори мандат.

Планът на ПП-ДБ залага единствено и само на ГЕРБ, тъй като няма реален вид кабинетът им да мине с гласовете на Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.

Привидно Борисов има повече ходове. Той може да направи държавно управление с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ и подготовката към този момент стартира с извършените през вчерашния ден срещи, като се опита да го показа за надпартиен кабинет с „ персони от всички партии “. Борисов също по този начин може и да склони на ръководство с втория мандат, въпреки това да граничи с невъзможното. Третият вид пред Борисов е партията му да предложи кабинет на малцинството с първия мандат, за което ще знае, че няма да мине, а оттова да се върви към нови избори поради невъзможността да се осъществя който и да е от другите мандати.

Последен късмет на ПП-ДБ да „ се откажат от арогантността си “

„ От срещите, които организирахме през вчерашния ден, изрично е ясно, че с втория мандат държавно управление не може да има. Вероятността е нула. Илюзиите на ПП-ДБ се свеждат до това, че ще бъде един провален мандат. Добър ход е да продължим диалога с тях. Не е значимо дали те, дали ние, думичката е „ дружно “, тъй като единствено това избавя България от злополуката и пропастта, към която летим и тя ще влезе в тази бездна в средата на юни. Имаме финален късмет да се откажат от своята надменност, непоследователност, недоумение, за това, че са 64 депутати няма по какъв начин да ти дадат безспорната власт, съобщи някогашният министър председател Бойко Борисов в петък сутринта, откакто преди ден партията му се срещна с Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ.

По думите му кабинет не може да бъде формиран нито с втория мандат, в случай че няма поддръжка на ГЕРБ, нито с третия мандат. ПП-ДБ обаче все по този начин отхвърлят да поддържат държавно управление с първия и не са подготвени да договарят за промени в оферти от тях проектокабинет. Борисов пък разяснява, че с 64 депутати не можеш да се държиш като победител.

„ България наподобява непоносимо извън – неработеща, без виновна политическа класа “, установи Борисов.

Кабинет от персони за три месеца

Лидерът на ГЕРБ не пропусна да приказва и за своя проект „ Б “, към който все по този начин има неясноти. През последните дни Борисов стартира концепцията, че в случай че няма държавно управление на ГЕРБ и ПП-ДБ, би трябвало да се направи „ кабинет от персони “ от всички партии, който да е с небосвод от няколко месеца.

Реклама

Сега сведе този небосвод до три месеца.

„ Избори – злополука за България. Едно устойчиво ръководство на ГЕРБ, Политическа партия, Демократична България, или ръководство, което би трябвало да е за три месеца – просто да се одобри бюджет, да се одобряват Крумовите закони (законопроектите на правосъдния министър Крум Зарков – бел. ред) и да отидем на избори тогава – най-малко нещо да сме свършили. Сиреч, до момента в който тв водещите се упражнят по обединението ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Слави Трифонов, то държавното управление ще падне, тъй като ще има таван и период. Личности могат да дадат Политическа партия и Демократична България “, сподели в петък Борисов.

От ПП-ДБ обаче импровизирано споделят, че не биха взели участие в сходна структура с „ кабинет от персони “.

Иначе Борисов сподели още, че в случай че ГЕРБ не се разбере с ПП-ДБ за устойчиво държавно управление, „ ще сложа мандата на масата и ще кажа ето – празни кутийки. Имаме ли хора да ги напълним и да изкараме три месеца дружно, или нямаме. Нямаме – отиваме на избори “.

Петков: Време е ГЕРБ да направи своя избор

Малко откакто Борисов прикани ПП-ДБ да създадат своя избор, пристигна и отговор от съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков, който прикани ГЕРБ за същото:

„ Ако махнем целия спектакъл, който се случва сега, ние сме в първия мандат на ГЕРБ. Пред ГЕРБ има три избора и те са доста ясни. Първо, държавно управление на ГЕРБ на малцинството, на личностите, на специалистите, програмно, отиват при Движение за права и свободи и желаят поддръжката като хора от Делян Пеевски. Избор две – споделят не можем да създадем държавно управление, мисля, че би трябвало да отиваме на избори. Третият избор е доста елементарен – поддържат държавно управление с втория мандат. Ние бяхме безусловно транспарантни през цялото време “.

Петков акцентира, че е време от ГЕРБ да кажат кой от тези три действителни избора могат да създадат. „ Няма смисъл да се въртим в непрекъснати диалози за нещо. Или вършат първото с Движение за права и свободи, или споделят – отиваме на избори и губим историческо време или да кажат поддържаме това, което ние предложихме “, добави той.

„ Казахме ясно, че сме подготвени да ни управляват през Народното събрание, през комисии. Казахме, че можем да сложим пай период, казахме 18 месеца, с цел да може да влезем в Шенген, Еврозоната, да си попълним нещата, които се изискват по ПВУ “, съобщи Петков, потвърждавайки, че не са подготвени да дадат министерски постове на ГЕРБ.

По думите му от ПП-ДБ са подготвени да приказват по управническата стратегия.

„ Аз направих крачка обратно, с цел да покажа какъв брой е комплицирана ситуацията “, акцентира някогашният министър председател, който не попада в оферти кабинет, само че пък там е неговото алтер его Асен Василев, някогашен министър на финансите и съпредседател на Политическа партия дружно с Петков.

Председателят на парламентарната група на гербопитеците Десислава Атанасова отговори на Петков с „ огледална оферта “: „ Пред ПП-ДБ има единствено два разновидността. Първи вид е да поддържат нашата стратегия, „ България след кризите- План за възобновяване “ с първия вероятен мандат, тъй като те нямат алтернатива да избират каквото и да е. Възраждане им отхвърлиха, Има Такъв Народ, Движение за права и свободи им отхвърлиха, Българска социалистическа партия сякаш не са дали безапелационен отговор. Движение за права и свободи обявиха, че повече няма да водят диалози с тях, тъй като са го пренебрегнали. От нас не желаят присъединяване на споделена отговорност, желаят единствено да ги направляваме посредством Народното събрание, вторият вид е избори “.

Атанасова приказва след последната от поредицата срещи на ГЕРБ с партиите в Народното събрание, отвън ПП-ДБ. Последният диалог беше с „ Възраждане “, а групировката предстоящо отхвърли да даде поддръжка и на ГЕРБ, и на ПП-ДБ. Това не е изненада, тъй като партията поддържа позицията, че ще поддържа държавно управление единствено със личен мандат, какъвто даже не е ясно дали ще получи.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР