За мен е странно поведението на чешката компания ЧЕЗ. То

...
За мен е странно поведението на чешката компания ЧЕЗ. То
Коментари Харесай

Стоян Мавродиев изригна: Поведението на ЧЕЗ е непрофесионално, излъгали са Бабиш, Борисов не ми е звънял за кредит

За мен е необичайно държанието на чешката компания ЧЕЗ. То е меко казано непрофесионалано. Тук приказваме за договорка за 500 млн., а те приказват, че са получили писма от 3 български банки. Ние в банката издаваме такива писма всеки ден. Те не са банкова гаранция или гаранция за разпределяне на заем. Това сподели в предаването " Лице в лице " по bTV Стоян Мавродиев, изпълнителен шеф на Българската банка за развиване.

Той разяснява тематиката за присъединяване на ББР в договорката за ЧЕЗ. " Цялата теза, че министър председателят е звънял на Мавродиев, с цел да се отпусне заем, е операция. Премиерът Бойко Борисов в никакъв случай не е звънял. Той е задоволително зает човек. Емил Караниколов също не е звънял. Два пъти в общественото пространство обяснихме, че нито един лев от банката не е зает с тази договорка.

Фирмата " Инерком " е подала документално искане, което ние сме разгледали. Който български жител или компания подаде такова искане, ще получи същото отношение и отговор. Това е общоприета банкова процедура. Въпросът на " Инерком " беше дали ще имаме интерес да разгледаме опцията за разпределяне на заем. Ние отговорихме, че имаме подобен интерес, само че това по никакъв метод не значи, че ще го отпуснем. Ако решим да отпуснем заем, компанията ще бъде подложена на тежък мониторинг и всевъзможен тип изследвания и инспекции. Отделно от това, заем над 5 млн. постоянно би трябвало да бъде утвърден от Надзорния съвет на банката ", разкри Мавродиев.

" Ние сме дали отговор куртоазно на това искане. Това писмо по никакъв метод не значи свързване и гарантиране на разпределяне на заем за тази договорка. Точно за това се удивлявам на реакцията чешката компания ЧЕЗ. Те са излъгали премиера си. Това е скандално. Това си е работа на чешката страна. Лошото е, че тук разпалих скандал, който изпокара всички партии. Ще повторя още един път, че това писмо е с нулева правна стойност и ние издаваме такива писма всеки ден ", приключи Мавродиев.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР