За майсторите - разкошен котлет от толстолоб, който да поднесете

...
За майсторите - разкошен котлет от толстолоб, който да поднесете
Коментари Харесай

Паниран котлет от толстолоб със сос Скордаля

За майсторите - луксозен котлет от толстолоб, който да поднесете с обичаната си салата

Необходими Продукти

● толстолоб - 4 котлета, прясна риба

Панировката


● царевично брашно - 200 г
● галета - 2 с.л.
● хималайска сол - 1 ч.л.
● черен пипер - 1/2 к.л.
● чесън на прахуляк - 1/2 к.л.

За Скордалята


● селски самун - изсъхнал, средата от 2 дебели филии
● чесън - 2 - 3 скилидки
● сол - на усет
● орехови ядки - 200 г
● лой - 3 с.л. от пърженето
● лимонен сок - по избор
● черен сусам - за поръсване
● маслини - 3 бр.

Начин на подготвяне

Измиваме добре котлетите и ги оглеждаме за пропусната някъде непочистена люспа. Потапяме рибата в купа със студена вода и кубчета лед за към 15 мин, до момента в който рибата се изстуди и втвърди.

През това време смесваме съставките за панировката в здрав найлонов плик.

Отцеждаме и подсушаваме добре рибата. Тя се пуска на порции в плика, разтръсква се добре, с цел да поеме от сухите съставки, и се изважда. Изтупва се от непотребната панировка.

В тиган с нагорещена лой (180 градуса) пускаме коричка самун, с цел да проверим температурата.

Рибата се пържи на порции и в никакъв случай в огромно количество, тъй като температурата в тигана ще спадне и рибата ще стане мазна и мека.

NB:Ако спазвате правилото да не покривате повече от половината от повърхността на тигана с риба, резултатът ще е отличен.

Когато се зачерви от едната страна, рибата се обръща от другата. Когато е подготвена, се трансформира звукът при пърженето. Рибата не трябва да се препържва, тъй като повърхностният пласт изгаря и се провалят вкусовите ѝ качества.

След като котлетите се зачервят и добият прелестен златист тен, ги слагаме да се отцедят върху железна решетка, под която е постлана кухненска хартия. Така ще остане с приятна хрупкава коричка, а върху хартията ще се запари.

Ако загреете авансово фурната на 50°С, ще може в нея да съхраните изпържената риба топла, до момента в който приготвите соса и сервирате чиниите.

Сосът подготвям доста бързо, като наквасвам хляба във вода, до момента в който омекне. Ореховите ядки съм накиснала от вечерта, измивам ги още веднъж и дружно с леко отцедената среда слагам в пасатор. Прибавям и скилидките чесън, солта и мазнината. Пасирам до хомогенна консистенция.

Ако сосът ви стане по-рядък, прибавете малко галета, а в случай че стане по-гъст - още малко вода.

Сервираме рибата топла, полята със соса. Поръсваме за контрастност с малко запечени сусамови семена и аранжираме с резенчета от маслини.

Съвет: Този тип риба купувайте прясно уловен, български, от оторизирани рибни магазини и аквариуми, а за по-сигурно от рибни стопанства.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР