За липсата на лекарства у нас и ще помогне ли

...
За липсата на лекарства у нас и ще помогне ли
Коментари Харесай

Лъчезар Иванов: Всяка фирма за реекспорт на лекарства да е регистрирана в СЕСПА

За неналичието на медикаменти у нас и ще помогне ли на пациентите изписването на антибиотик с е-рецепта Tribune.bg беседва с Лъчезар Иванов, депутат от ГЕРБ-СДС.

Г-н Иванов, успокоява ли се обстановката с неналичието на медикаменти у нас?

Следя извънредно деликатно тематиката с медикаментите и информацията от Министерството на здравеопазването /МЗ/, която всяка седмица се дава на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание. За страдание открих, че това, което ни се дава публично не дава отговор действително на съществуването на лекарства в аптечната мрежа. Направих лично изследване, липсват – Трилептал, Виктоза, Ексфорж, Хумалог и други

Т.е. не сме тръгнали да позволяваме казуса?

На този стадий разрешаване на казуса няма. В здравна комисия през днешния ден влиза законопроектът, който внесох първия ден от учредяването на 49-то Народно заседание, с цел да отговоря на терзанията на пациентските организации и всички тези пациенти, които вървят в чужбина да търсят препарати - в огромната си част пътуват до Турция и Гърция. Очаквам с измененията, които предлагам, да се реализира по-строг надзор върху реекспорта на лекарства.

Според следствия на сътрудници даже в лечебни заведения у нас може една ампула от онкопрепарат, да вземем за пример, да е задоволителна за вливане на двама пациенти, а се изписва по една на двамата и останалата става обект на реекспорт?

С измененията упорствам за бистрота и спазването на европейските правила при търговията с медикаменти или всяка компания, която реализира реекспорт, да е записана в Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените препарати /СЕСПА/, а всяка опаковка от медикамент, обект на реекспорт, да има код, който да се заличава след приложимост или при експорт.

Защо компаниите, които вършат реекспорт, желаят 2 месеца гратисен интервал, с цел да влязат измененията в действие ?!

По неофициална информация към 30 са компаниите, които правят реекспорт на медикаменти, а не са регистрирани в СЕСПА все още.

Мен персонално ме тормози още нещо – има 14 мнения по импортираните от мен законодателни промени, само че две от тях на Министерство на здравеопазването и на Изпълнителната организация по медикаментите се припокриват, а тъкмо здравното министерство образува политиката, както за медикаментите в България, по този начин и за здравето на нацията.

Вашата позиция по отношение на предлагането на Министерство на здравеопазването антибиотиците у нас да се изписват сама с е-рецепта ? Омбудсманът твърди, че това няма да обезпечи добър достъп до лекуване на пациентите!

Смятам, че не трябва всяко ново нещо да се охулва. С електронното досие, е-рецептата и електронните болнични се дава опция за прекъсване на злоупотребите. В съответния случай до каква степен това ще улесни пациентите, аз не бих могъл да се произнеса. Но дано да не бързаме да отхвърляме препоръчаното. Висенето пред кабинетите на персоналните лекари не е прелестно.

Прегледът, по този начин или другояче, е незаобиколим, изключително за антибиотик!

Помислете за хората с хронични болести, които получават едни и същи препарати преди да минат на надзорен обзор. Друг е въпросът, че интернет покритието на България не е еднообразно на всички места. В планински региони интернетът доста постоянно изчезва, което ще сътвори проблем за лекари и за аптеки.

Да остане и хартиената рецепта тогава?!

Винаги съм стоял зад електронното досие в опазването на здравето и дигитализацията в областта на опазването на здравето, само че може би в случай че нямаме готовност  в цялата страна, по-добре да не се започва, с цел да не се компрометира концепцията през цялото време.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР