За леките коли няма да има промяна в ценитеКупуваме електронните

...
За леките коли няма да има промяна в ценитеКупуваме електронните
Коментари Харесай

Няма да глобяват за нерегистрирана винетка

За леките коли няма да има смяна в цените

Купуваме електронните стикери от машини с банкови карти


На водачите, които карат с неизтеткла, само че непрезаверена хартиена винетка след въвеждане на електронните стикери няма да бъде налагана санкция. Тези водачи няма да бъдат регистрирани като извършители, безапелационен бе ръководителят на Агенция “Пътна инфраструктура ” инж. Светослав Глосов. Вместо това, в случай че спрат водача, проверяващите на място ще обръщат стикерите в електронни като ще вкарват данните за автомобила в електронната система на АПИ. Водачите обаче ще имат опция и трансформират старите стикери, които остават годни след 1 януари 2019 година, в близо 1000-та разпространителски пункта, както и на някой от новите 500 терминала за продажба на винетки, изясни Глосов. Това ще може да стане и онлайн, посредством специфичен уебсайт или мобилно приложение.

Цената на новите винетки ще бъде избрана с решение на Министерски съвет, само че се чака новият уикенд ваучър да коства към 10 лв., разгласи още инж. Глосов. Той бе безапелационен, че досегашните цени на винетките за леките коли ще останат непроменени през 2019 година Така водачите ще продължат да заплащат по 15 лева за седмица, 30 лева за месец и 97 лева за година.

Новите електронни винетки ще могат да се купуват от терминали с кредитна или дебитна карта. На тях обаче водачите няма да могат да заплащат с пари в брой, стана ясно по време на показване на новите терминали в София. Устройствата ще разрешават обслужване на 8 езика. Те ще бъдат ситуирани както на гранично-пропусквателните пунктове, по този начин и на основните пътни артерии в страната, изясни инж. Глосов. Електронни винетки ще могат да се купуват и от досегашните близо 1000 разпространителски пункта – бензиностанции и регионални пътни ръководства. Системата ще разрешава заплащане и през уебсайт в интернет, както и посредством мобилно приложение за GSM-и.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР