За кой ли път след всеки дъжд хиляди мокри кърпи

...
За кой ли път след всеки дъжд хиляди мокри кърпи
Коментари Харесай

Докога ще газим в кърпички на плажа във Варна и откъде идват те? Търсим отговорите | Трябва да се намери кардинално решение за замърсяванията на варненския плаж

За кой ли път след всеки дъжд хиляди мокри кърпи плуват край плажа на Варна в разгара на летния сезон. Медиите пишат, някой чисти, други подмятат наставления. Така до идващия дъжд, в който води от мръсната канализация на Варна прелива в дъждовната канализация, която пък се води (зауства) непосредствено в морето и воала - варненци и посетители на града са пострадали, плуващи измежду мокри кърпички и всевъзможни обитания на канализацията.

Трябва да се търси съществено решение за справяне със замърсяванията на варненския плаж. Проблемът по-малък няма да става и имиджът на града ще продължи да се срутва. Това сподели за Moreto.net шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна Ерджан Себайтин.

„ Установено е нещо, което знаем от 2020 година. Битово-фекалната канализация в Гръцката махала е от разбъркан вид. Част от дъждовната вода отива към нея, а останалата към дъждовния колектор, заустен до Вълнолома от страната на плажа. Тази система и преливникът сред канализацията и колектора са от десетилетия и не са създавали подобен проблем до 2020 година. Най-вероятно новоизградените заведения в обособената преди няколко години зона за отдих в региона на Морска гара са заустени в битово-фекалната канализация. През годините сме давали наставления. В резултат ВиК сложиха решетка на преливника, с цел да удържа твърдите боклуци, само че по време на мощен дъжд водата е доста, а решетката не загражда напълно. Водата си намира път, решетката се задръства и твърдите боклуци трансферират решетката “, сподели шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда.
В търсене

От през вчерашния ден Община Варна и ВиК правят взаимна инспекция и проучване, която ще откри дефинитивно дали и в кои заведения е казусът , какви са схемите на заустване към канализацията.

От Регионална инспекция за опазване на околната среда упорстват да се вземе съществено, а не краткотрайно превантивно решение.

„ Заустване от сходен вид не дава отговор на актуалното екологично законодателство. Според разпоредба от 2008 година е неразрешено в зоните за къпане да има заустване на непречистени отпадъчни води. Недопустимо е непречистени води от битово-фекалната канализация да имат преливник на равнище на дъждовния колектор . Изключение по наредбата се позволява единствено за дъждовни води и то след особено издадено позволение. Тази система не дава отговор по никакъв метод на законодателството “, изясни Себайтин.
„ Има план от 2007 година за делене на битово-фекалната канализация от дъждовната. Тогава е бил на стойност 70 млн. лв.. Сега би коствал пъти повече. Реализирането му обаче е обвързвано с изцяло разкопаване на Гръцката махала и на цялата канализационна система. Трябва да се откри по-гъвкаво решение.
Възможни разновидности са да се търси отклоняване на отпадъците от заведенията към друга канализационна система , която не е към тази с преливника. Този преливник би трябвало да бъде трансфериран на друго място, с цел да покрие условията. Дадено е предложение да се измести по към пристанището, където няма плажуващи. Там да се мисли вид за локално филтриране.

Използването на мокри кърпички е един от най-големите проблеми на битово-фекалната канализация. Не се разграждат. На доста места задръстват канализацията. В резултат избиват тръби, горят помпи. Най-вероятно тези мокри кърпички се изхвърлят в заведенията . Надали някои у дома употребява такива кърпички “, разяснява Себайтин.
Директорът на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна изясни, че ВиК е притежател на прилежащата инфраструктура на битово-фекалната канализация, само че кметът е виновен за построяването и поддържането, както и за вярната употреба на канализацията за битово-отпадни води.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР