За корупция в България се говори много, но се прави

...
За корупция в България се говори много, но се прави
Коментари Харесай

Радев: В България се говори много за корупция, но се прави малко

За корупция в България се приказва доста, само че се прави малко, счита президентът Румен Радев.

Държавният глава откри интернационална конференция на тематика: „ Европейски практики и благоприятни условия за противопоставяне на корупцията “. Форумът се организира под негов патронаж, а на него се разискват опитът на другите европейски страни в битката с това събитие.

„ Корупцията нанася съществени вреди на нашето общество, тъй като тя овладява съществени лостове от законодателната, изпълнителната и правосъдната власт и ги подчинява на държавни ползи “, счита президентът Радев.

„ Необходимостта от фокусирането на публичното внимание върху проблемите на корупцията е доста значимо “, акцентира президентът и добави: „ За корупцията няма почивен ден. Оставена без публично внимание и без ограничения, тя се разраства като раково обучение “.

Държавният глава изведе на напред във времето нуждата от ясна формулировка за корупцията като отрицателно публично събитие, генериращите го фактори, както и вредите, които нанася на обществото.

„ Корупцията краде от благосъстоянието на нацията, лимитира съществени права и свободи на жителите. Генерира беднотия и престъпност. Корупцията ерозира доверието в страната и попречва развиването на стопанската система. Отблъсква вложителите. Специално за България корупцията има и други характерно отрицателно въздействие, тъй като тя се трансформира в съществена спирачка за реализацията на стратегически за България цели. Това са развиването на модерна, конкурентоспособна стопанска система и пълноценна интеграция в европейските структури “, аргументира се президентът.

Според него пълноценната европейска интеграция е невъзможна без безкомпромисни резултати в битката с корупцията.

„ Когато напъните на бизнеса се насочват вместо към развиването на нововъведения и конкурентоспособност, към търсене на подобаващия човек в държавната администрация, който против избрани финансови тласъци да може да реши спечелването на публичната поръчка – това е убийствено за бъдещето на нашата стопанска система “, счита Радев. Той прикани за огромни законодателни начинания, фокусирани върху пресичането и следствието на корупционни схеми в действително време, а не в предишното. Президентът посочи и нуждата от използването на електронното ръководство, както и проучване на опита на останалите европейски страни, който ще помогне на страната ни да се оправи с това отрицателно събитие.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР