За конфликта в Украйна президентът на ПЕС коментира: Неприемливо е

...
За конфликта в Украйна президентът на ПЕС коментира: Неприемливо е
Коментари Харесай

Сергей Станишев пред БНР: Хората едва плащат сметките, трябва мощен пакет от социални мерки. Къде е БСП?

За спора в Украйна президентът на ПЕС разяснява: Неприемливо е да гледаме на войната като на нещо обикновено, трябват старания за мир

„ Навлизаме в нова ера, нейните контури занапред ще се избистрят и ще се мине през много дълъг интервал на неустойчивост. За страдание в навечерието на 9 май, Денят на Европа и Денят на успеха, няма доста мотиви за празнуване. Тези два празника символизират мира и успеха над злото. Смисълът им е да се избегне нов боен спор на континента, а се стигна до война в подобен мащаб, каквато имаме през днешния ден. “, съобщи президентът на ПЕС Сергей Станишев в предаването „ Неделя 150 “ по БНР.

Трима са огромните губещи от войната – Украйна, Русия и Европейски Съюз

„ Още от 2014 година предизвестявам, че този език на студената война, е доста рисков защото сътвори серпантина от думи, водеща до отвод от разговор и предпостави непоправими последствия. Точно това се случва през днешния ден. Вече има и десетки хиляди починали, освен военни, а и цивилни. Това утежнява възможностите за мир, само че постоянно би трябвало да се търсят разновидности за политическо урегулиране.

И двете страни в спора в Украйна се отхвърлиха от търсене на политическо решение, което е безпричинно. Западът продължава да доставя украинската войска с оръжие, което е политика от 2014 година насам, в този момент се ускорява. Руската страна търси реванш и боен триумф, с цел да седне на масата на договарянията. Много по-разумно би било, в случай че в края на предходната година бяха положени старания за намиране на някакъв стратегически компромис.

Трима са огромните губещи от войната – Украйна и украинският народ, поради огромната яростна война, която се води на тяхна територия; вторият губещ е Русия – както имиджово, по този начин и стопански. Третият губещ е Европейски Съюз, който постоянно е бил знак на мира и чиято стопанска система страда не по-малко. Съюзът би трябвало да постави старания за намиране на разговор и прекъсване на военните дейности. Не мога да се примиря, че войната стана нещо надали не обикновено и част от нашето всекидневие. Това е нещо, против което би трябвало да се бори всеки човек. “

Важно е глобите да не убият европейската стопанска система

„ Санкциите са най-много инструмент за напън и опит да спрат военните дейности. В тази обстановка Европейски Съюз нямаше различен инструмент да влияе върху управлението на Русия, с цел да седне то на масата на договарянията. Винаги съм считал, че глобите би трябвало да са ясно премерени като икономическо влияние. В последна сметка те целят да санкционират агресора в тази война, а не да срутен европейските стопански системи. “, уточни президентът на ПЕС на въпрос за успеваемостта на европейските наказания против Русия.

Ветото против ембаргото върху петрола е инструмент, с който България може да бъде чута в Европейски Съюз

Попитан за енергийната рецесия в страната и вероятността за европейско ембарго за импорт на съветски петрол, Станишев съобщи:

„ Реакцията на българското държавно управление за нефта е вярна, тъй като явно ние сме в по-специфична обстановка от доста други страни и би трябвало да желаеме пролонгация във времето. Българската рафинерия е пригодена за съветски петрол. Правителството би трябвало да каже в какви периоди тя може да бъде приспособена за различен тип петрол. Това е предложение на Европейска комисия и следва държавите-членки да се схванат кое е допустимо и кое не.

По отношение на газа нещата са много тревожни. Зададох си въпроса за какво единствено на Полша и България е спрян газът. Това са двете страни, чиито държавни управления обявиха, че когато изтече срокът на настоящите контракти, няма да ги продължаваме. Трябва да сме доста внимателни, когато вършим такива изказвания, тъй като те могат да бъдат употребявани против нас. Те явно бяха един от мотивите да бъде спрян газът на България. Не знам дали дейно е спрян или продължаваме да получаваме съветски газ замаскиран като нечий различен. Въпросът е и за цената. Втечненият газ по предписание е с една трета по-скъп поради нужните спомагателни вложения. Всичко това коства пари и може да съсипе българската стопанска система. Ние разполагаме с инструмент като ветото и считам, че България има съществени причини и би трябвало да отстоява своя интерес.

Европейски Съюз има желание в границите на пет години да се освободи от зависимостта от съветския газ. Независимостта би трябвало да бъде учредена на действителностите – софтуерни, стопански и ценови. Става дума за близо 40% от газа, който внася Европейски Съюз – това не става с магическа пръчка. Важно е изказванията да бъдат премерени. В момента по най-оптимистична прогноза от 150-160 милиарда куб. м. газ, който внасяме от Русия годишно, могат да бъдат преструктурирани 50 милиарда куб. м. За другите две трети няма опция сега. Едни наказания не би трябвало да вредят повече на Европейски Съюз в сравнение с страната, против която се вкарват.

Не бих споделил, че има разединение в Европейски Съюз във връзка с газа, а отстояване на другите ползи. Както се вслушва в Чехия, Унгария и Словакия, по този начин Европейски Съюз би трябвало да чуе и гласа на България. Големият проблем у нас сега, е че хората не могат да си платят сметките. На това държавното управление би трябвало да търси решение. “

Единствената причина Българска социалистическа партия да взе участие в този кабинет беше обществената отбрана. Ковид и новите рецесии удрят най-бедните и хората на труда. В цяла Европа има апетит за социалдемократически политики и триумфи на левите, какво прави Българска социалистическа партия в държавното управление?

По отношение на обществените политики, Станишев съобщи: „ След Ковид, по време на новата рецесия, която удря мъчително по-бедните хора, хората на труда, има търсене на социалдемократически политики. Тази рецесия ще се задълбочава в идващите месеци – цени на енергоносители, на храни и прочие В такава обстановка постоянно преди всичко страдат по-бедните пластове, неравенствата се задълбочават, хората не могат да си заплащат сметките. Именно тук е мястото за мощна обществена политика във всяка страна и това е главен приоритет за нашето политическо семейство. Затова в последните месеци имаше доста безапелационни победи на социалистите на всички места в Европа. Необходимо е да се форсира използването на Плана за възобновяване и развиване и на обществени ограничения. А в България изоставаме. Не единствено бизнесът, само че и семействата имат потребност от поддръжка. Трябва да се работи огромно, половинчати ограничения няма да спасят ситуацията. “

“Единственото съображение на Българска социалистическа партия да бъде в това държавно управление беше общественият вектор, само че той на процедура отсъства сега. Има голям брой заявки, планове, само че те не са задоволителни. “, безапелационен беше Станишев. Според него единственият подтекст, в който през днешния ден се приказва за Българска социалистическа партия, е дали и по какъв начин България изнася оръжие за Украйна и подвежда ли управлението на Българска социалистическа партия българските жители и най-много своите гласоподаватели.

„ Твърде доста свидетелства има към този момент – от медии, от специалисти, че България изнася оръжия за Украйна. Твърдения, че не можем да направляваме или не желаеме да разберем по какъв начин и къде отива това оръжие, не е нищо повече от прикриване на този факт със смокинов лист. Смятам обаче, че българите са задоволително интелигентни хора и всички схващат защо става въпрос. “, съобщи още Станишев. И добави: „ Беше казано, че „ нито един български патрон няма да стигне до Украйна”. Това, което се случи в Народното събрание, беше един спектакъл, в който всеки взе някакъв дял. Коалицията се избави, на Българска социалистическа партия действително беше помогнато от другите сътрудници, ГЕРБ изигра ролята на максимален атлантик и в последна сметка всеки получи своето. Друг е въпросът в какъв размер можем да реализираме поправки на техника. “

Коалицията беше събрана небрежно, само че обществените договаряния не почистиха споровете

По отношение на ръководещата коалиция, Станишев съобщи: „ Тази коалиция беше събрана небрежно, договарянията стопираха до равнището, докъдето стартират разликите, само че партиите не откриха единодушие по разделящите ги тематики. Затова в този момент на всяка крачка има спорове и борба. Липсва механизъм за взимане на решения в обединението и това води до неустойчивост. “
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР