За кметските избори наесен вървят задкулисни договорки между хората на

...
За кметските избори наесен вървят задкулисни договорки между хората на
Коментари Харесай

НАПРЕЖЕНИЕ! Ръководството на ДБ е в капан, Радев и ПП редят тайно кметове за изборите наесен

За кметските избори наесен вървят подмолни сделки сред хората на президента Румен Радев и “Продължаваме смяната ”, като задачата е в колкото може повече общини да се откри надзор върху локалната власт, оповестиха за “Труд news ” членове на националното управление на Демократична България. Информация за скритата колаборация сред президентството и актива на Кирил Петков пристигнали до Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов от структури на обединенията в страната. А мотивът бил, че след съставянето на държавно управление отпред с премиера Николай Денков, необичайно са потънали сигнали за пазаруване на гласове, подадени против функционери на “Промяната ” от последните изключителни избори за Народното събрание. “Ръководството на Демократична България е в капан и мъчно можем да разбираем на своите по какъв начин излизаме от коалиция тъкмо в този миг ”, признаха пред “Труд news ” депутати.
Съмненията за подмолни сделки за кметските избори сред хората на Румен Радев и Политическа партия се удостоверили през последните дни, когато от Политическа партия безусловно почнали да свеждат до знанието на Демократична България кого считат да предлагат за кмет в регионални и общински центрове, а възможни претенденти на Демократична България били отхвърляни с най-различни претекстове, признаха от Демократична България. Правело усещане, че там, където пропрезидентските деятели имали въздействие, Политическа партия не бързали с номинациите и говорели за надпартийни кандидатури.
Политици от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Демократична България разкриха още преди месец пред “Труд news ”, че Румен Радев се е прицелил в локалния избор и посредством инициативни комитети по места ще се опита да внедри в локалната власт свои градоначалници. Пропрезидентският кръг обаче е приел тактика да не се конфронтира с Политическа партия, а да работи в една посока, като комфортно били забравени “грехове ” на “Промяната ” и даже репликата на Кирил Петков от прословутия запис по време на съвещанието на Политическа партия “направихме ала-бала през президента ” за резултатите от предни избори.
От Политическа партия сега постановат на всички места свои кандидатури за кметове, а от Демократична България се чака да поддържат номинациите и листите за общински съветници, само че да стоят настрана, тъй като “хората желали да видят нови лица ”, обяснявали на всякъде функционерите на Политическа партия. От Демократична България са изнервени и от обстоятелството, че сякаш съдружните им сътрудници изкарвали на напред във времето финансовата обезпеченост на претендентите си или на кръгове към тях за разлика от любимците на Демократична България. Най-драстичният образец бил със София и предприемача с Държавна сигурност роднините Васил Терзиев. “Тази процедура безусловно се мултиплицира в регионални градове ”, обясниха от Демократична България и дадоха образец с Варна и отстраняването на депутатката от Демократична България Стела Николова от кметската конкуренция за сметка на предприемача и някогашен регионален от Политическа партия Благомир Коцев.
Само преди седмици на народен конгрес на ДСБ персонално някогашният министър председател Иван Костов дал да се разбере, че е осведомен в елементи за двойната игра на Политическа партия с пропрезидентската линия. Костов не икономисал и мнението си за ротационния министър-председател в лицето на Николай Денков. “Буквалните му думи бяха, че Денков не става за министър председател ”, сподели пред медията участник във форума. В няколко съвещания и при друг формат от Демократична България отчитали като неточност обединението с Политическа партия, потвърдиха дългогодишни членове на ДСБ.
От няколко дни структурите на Демократична България в страната адмирират номинацията на проф. Вили Лилков за кмет на София и приканват в писма управлението на Демократична България да припознае Лилков за собствен претендент, а не спуснатият през Политическа партия Терзиев. В Демократична България са гневни на сякаш общественото опълчване сред Политическа партия и Румен Радев, което вървяло прекомерно еднопластово единствено по оста за изявления за Украйна, само че в доста общини към този момент се виждал очевиден синхрон сред “враждуващите ” групи.
В същото време деятели на Демократична България напомнят, по какъв начин тъкмо проф. Вили Лилков и негови съидейници приканиха в името на отнемането на властта от Румен Радев посредством безкрайните служебни държавни управления, да се сформира проевропейско държавно управление след последните парламентарни избори. Сега от Политическа партия употребяват наготово ръководство, за което нямат огромен принос, само че имат големи властови упоритости, разясняват още от Демократична България. И дават образец с кадровите смени, които на всички места по министерства се вършат с хора на Кирил Петков и Асен Василев, само че прекомерно малко от правилните фрагменти на президента Румен Радев са заменени, като да вземем за пример в енергетиката или в Министерство на вътрешните работи.
Проф. Вили Лилков одобри номинацията: Докато ние стачкувахме, те разнасяха куфарчетата!
Приемам да бъда претендент за кмет, повдигнат от тези, които също не могат да не помнят, тъй като онази вяра от огромния наследник протест на площада не би трябвало да угасва, а отвоюваната независимост не би трябвало да бъде предадена. Време е София да влезе в XXI век – изискуем го на нашите деца!
Това разгласи през вчерашния ден проф. Вили Лилков, чиято кандидатура за кмет на София бе издигната в събота от Инициативен комитет, в който влязоха политици, актьори, публицисти и икономисти. По-известните имена в него са Богдана Карадочева и Стефан Димитров, някогашните министри от кабинета на ОДС (1997-2001) Надежда Нейнски, Валентин Василев и Муравей Радев, Васко Кръпката, Евгений Михайлов, публицистът Иван Стамболов (Сула), някогашният боен министър Николай Ненчев, водачът на КОД Петър Москов, проф. Кирил Топалов и други
Ето какво още написа проф. Лилков в отговора си, че приема номинацията:
“Помня първия огромен наследник протест. За него се съобщаваше от човек на човек. С приглушен глас и несъзнателно озъртане. Защото още имаше боязън, огромен боязън. После се събрахме, бяхме доста и ставахме от ден на ден. И някой извика “Долу Българска комунистическа партия ”! Звучеше нечувано, необикновено и невероятно. Гледах огрян лица на хората в близост, сълзите и вярата в очите и виждах – раждаше се българската независимост.
По същото време зад дебели стени гаулайтерите на 45-годишния режим се преустройваха. За тях това беше интервенцията, която трябваше да трансформира политическата им власт в икономическа. И до момента в който ние пеехме, протестирахме, танцувахме, стачкувахме или гладувахме, те разнасяха куфарчета с пари. Когато разграждахме комунизма, алената номенклатура и остарялата Държавна сигурност, сътвориха нова олигархична мрежа и построиха капитализма, само че за себе си.
Така минаха над 30 години от живота ни. Днес от нас се желае просто да забравим! Да забравим куфарчетата, банкрутите на банките, инфлацията, опашките и купоните. Да забравим репресиите против тези, които режимът през зъби наричаше някогашни хора.
Аз няма да не помни и няма да сключа тази договорка! И не мога да се върша, че не виждам по какъв начин София продължава да се ръководи по системата “наши хора ” – некадърно, “на парче ” и пораства, без да се развива. Имам опит, познавам столицата и нейните проблеми и съм подготвен с същинските решения!
След номинацията на Васил Терзиев и Вили Лилков потегли петиция за предварителни избори за общ десен претендент.
Десните имат опит за това от 1996 година
Адвокатът Петър Славов, някогашен народен представител от Демократична България, правист и икономист, народен представител в 43-то Народно събрание и ръководител на съдружие “Гражданска платформа ”, пусна петиция във Facebook за провеждането на предварителни избори за излъчването на общ претендент на демократичната общественост за кмет на София. Ето какво предлага той:
“Цял ден чета пререканията сред хора – доскоро част от една демократична общественост, които в този момент пазят “своя ” си кандидат-кмет като най-достоен. Само че демократичният метод в тази ситуация беше не всяка част на общността да бърза да номинира своя любимец, а в открити предварителни избори да се явят всички претенденти за кмет на столицата и общността дружно да избере този, който да я съставлява!
Другото е ново разединение, което оказва помощ на статуквото да резервира 15-годишното си неприятно ръководство на София и след тези избори.
“Недъзите на демокрацията се лекуват с повече народна власт ”, гласи една известна максима и като че ли ни подсказва решението – осъществяване на отворени предварителни избори сред двамата (а за какво не и други) претенденти, с цел да бъде излъчен ОБЩ претендент на демократичната общественост, подсилен от ВСИЧКИ жители с демократични убеждения, които не одобряват досегашния модел на ръководство на обичания ни град ”, приключва Петър Славов.
До през вчерашния ден следобяд петицията бе подписана от известни представители на дясното пространство като Методи Андреев, инженер, народен представител в 38 и 43-то Народно събрание и някогашен ръководител на Комисията по досиетата, Цецка Бачкова, политолог, народен представител в 45-то и 46-то Народно събрание, Горан Благоев, историк и журналист, Методи Лалов, правист, общински консултант, Юлиана Николова, икономист и учител и други.
Предварителните избори не са нещо ново при десните партии. Припомняме, че през 1996 година се организираха такива избори за кандидат-президент на Съюз на демократичните сили сред Петър Стоянов, Александър Йорданов и Асен Агов. Спечели Петър Стоянов, а по-късно той победи още веднъж в предварителни избори и настоящия президент Желю Желев и по този начин стана общият претендент на десницата, По-късно през ноември той победи с огромна разлика претендентът на Българска социалистическа партия Иван Маразов.
Христо Панчугов, политолог: Вероятно ще забележим локални корпоративни ползи
Не мисля, че сега съществува догадка, че Радев играе подмолно с Политическа партия за локалните избори. Ако въпреки всичко играе, той го прави с хора, които е назначил в интервалите на служебните си държавни управления. Ако има съвпадане, то е по-скоро на персонална основа, а не е политически подкрепено. Той евентуално ще стъпи на регионални шефове, които още не са заменени, а са назначени по негово време. Вероятно ще забележим някакви локални корпоративни ползи, които са го подкрепяли през назначенията, които той правеше. Това е някакъв локален запас, който той може би възнамерява да употребява.
Ако ППДБ не са скъсали дефинитивно с Радев, това ще им е смъртната присъда, тъй че се надявам да са го създали. Но съгласно мен това минава през опрощение към всички хора, които подлъгаха, че Радев е освен това от това, което е.
Проф. Антоанета Христова, политически психолог: Интересът на Радев е в левия набор на политиката
Не виждам връзка сред Политическа партия и Радев. Опитвам се да видя действително кои са факторите, които дефинират ползите и на Радев, и на ППДБ, и на ГЕРБ. И за момента не виждам преплитане на ползи сред Радев и ППДБ.
По принцип Демократична България няма да има очи да се събере още веднъж с Радев, защото сега Демократична България и нейните членове се срамят от това, че са клечали пред президентството. Това е може би един от най-големите знаци на офанзива против Демократична България. Дали има втори проект сред Демократична България и президента? Тук не съм толкоз сигурна, тъй като самите представители на течението към Христо Иванов – “Да, България ” – съгласно мен е с доста явен ляв уклон. А при всяко състояние ползата на Радев е в левия набор на политиката. Така че не бих могла да съм сигурна във връзка с втори проект.
Мартин Табаков, лекар по политически науки: Нека Терзиев да даде оценка за Румен Радев
Нека претендентът на ППДБ Терзиев ни даде своята оценка за ръководството на Йорданка Фандъкова, само че дано ни запознае и с тази си за Румен Радев. Нямаше да питаме, в случай че знаехме.
Вили Лилков е човек-биография, с ясна гражданска, политическа и научна поредност. Но в случай че позициите на Вили са ясно проследими обратно във времето, то това не е по този начин в тази ситуация с номинацията на демократичните обединения. Те ни оферират котка в чувал; ние не знаем дали тя е черна или бяла, дали лови мишки или не. Единствено знаем, че чувалът е на Държавна сигурност. А преди стартъпите са били сатрапите.
На идващите избори за кмет на София на моята визитка ще написа: един честен и благодетелен човек.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР