За какво и защо през декември бяха изхарчени 11,4 млрд.

...
За какво и защо през декември бяха изхарчени 11,4 млрд.
Коментари Харесай

Бивш министър пита за какво и защо са изхарчени 11,4 млрд. лв. през декември

За какво и за какво през декември бяха изхарчени 11,4 милиарда лева? Този въпрос към ръководещите насочи някогашният министър на превоза, стопанската система и държавната администрация Николай Василев, представен от БНР.

По думите му доста от тези пари са отишли не за каквото би трябвало . Те не са отишли за демографска политика.

" През 2023 броя на ражданията понижава, нацията се топи и с приказки не става. Моето предложение за новородено дете е да се заплаща приблизително 20 000 лева И в случай че някой счита, че е доста, кое друго в бюджета от 80 милиарда лева е по-важно от това. Колко десетки години са нужни да се построят всички детски градини. Дългове има, само че детски градини и демография няма ", разкритикува Василев ръководещите.
 Денков към този момент вижда резултати в битката с демографската рецесия
Денков към този момент вижда резултати в битката с демографската рецесия

Ниските раждаемост, възнаграждение и миграция са трите съществени аргументи за казуса у нас

Според него липсват промени в тази тенденция. Василев, който бе номиниран за министър председател от Има Такъв Народ през 2021 година съобщи, че е последовател на трупането на пари от страната в положителните стопански години, тъй като с тях могат да се посрещнат вероятно неприятните, които ще дойдат.

По думите му в икономическата просвета има две противоположни школи. Той бил от тази, при която, когато има напредък и няма проблеми. Според него в положителни години, би трябвало да се икономисват пари за неприятните години , които могат да дойдат.

" А положителните държавници би трябвало да предположат, че може да има такива години и да трупаме запаси ", безапелационен е Василев.

Според него сега ръководещите вършат противоположното - и в случай че се струпат беди няма с какво да ги посрещнат.

" 11,4 милиарда лева са изхарчени неизвестно защо ", сподели още някогашният министър.

Николай Василев упрекна държавните управления до 1997 година за това, че България е най-бедната страна в Европейския съюз.

" Средната заплата от 2000 година до момента се е вдигнала над 10 пъти. Настигаме междинното равнище в Европа, само че от доста ниска база ", акцентира той.

Що се отнася до съотношението сред дълг и Брутният вътрешен продукт у нас, Василев съобщи,че сегашните държавни управления наследиха, от 2009 година, страна с най-нисък дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт .

По думите му българските жители и деца ще дължат 70 милиарда лева в края на този мандат. И даде образец с Гърция , която преди 25 години беше десетки пъти по богата, публицистите получаваха 10 пъти по-високи заплати, тази разлика в този момент е 2:1.

" Моята теза е, че политиката на недостиг е нездравословна и се чудя по какъв начин ръководещите се похвалиха, че дефицитът им е сполучлив 2,2. Тя считат, че лимитът на недостига е 3%, аз считам, че е 0 ", добави Василев.

Според него страната има пари да реши доста от належащите проблеми, само че държавното управление не го прави.

Николай Василев още веднъж подсети, че са нужни промени. Например, държавната администрация е раздута и с ниски заплати, тъй като са доста хора. Продължава се и с неефективни публични поръчки - инхаус. Той напомни, че Асен Василев е 4 пъти министър и не е направил редуциране. Реформите в страната са нулеви, безапелационен е Николай Василев. 
 С новия външен дълг Асен Василев рефинансира остарели отговорности
С новия външен дълг Асен Василев рефинансира остарели отговорности

Той не е склонен, че Политическа партия са играли с Българска социалистическа партия и Възраждане против ГЕРБ на локалния вот
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР