За жената има две важни неща: Какво да облече и

...
За жената има две важни неща: Какво да облече и
Коментари Харесай

Вместо еманципация: Домакини, които носят пантофите на мъжа

" За дамата има две значими неща: Какво да облече и какво да сготви ". Това е реклама от 1950-те. По това време мъжът носи парите в фамилията, а от дамата се желае единствено да е с изрядна прическа и елегантна рокля, написа.

Проучване на Института за проучване на пазара и публичното мнение ipsos демонстрира, че 60 на 100 от мъжете в Германия считат, че еманципацията е постигнала задоволително. Докато единствено 38 на 100 от дамите споделят това мнение.

Равните права за мъже и дами в партньорството, на работното място и в обществото са нещо, за което се води битка от години. Но има и още много път, който би трябвало да се извърви. Особено измежду по-младите хора в последно време се вижда една нова наклонност – връщане към обичайното систематизиране на функциите в фамилията и обществото, написа АРД. Тази наклонност си проличава и в интернет.

Традиционните съпруги

В обществените мрежи ТикТок и Инстаграм трендът се популяризира под наименованието (от британски, кратко за traditional wives - обичайни съпруги). Една от тези инфлуенсърки е Каролина Толстик с псевдонима Малишка. 27-годишната някогашна учителка от няколко години живее с другари си на остров Майорка и се разказва като “момиче, което се грижи за мъжа и дома си “.

Младата жена обаче се дефинира като феминистка, написа АРД. По думите ѝ всеки би трябвало да може да живее живота си както пожелае - да вземем за пример да е стопанка като нея. “Разбира се, че е дразнещо, когато си имал тежък ден, стоял си в офиса осем часа, карал си до у дома в дъжда, а след това виждаш някой в интернет, който си стои на слънце в двора или пече торта и споделя, че всекидневието му е прелестно ”, споделя Толстик.

Докато тя се показва като съвременна млада жена , доста други инфлуенсърки, които следват тази мода, наподобяват повече на героини от черно-бял филм, написа АРД. Голяма част от профилите са на дами от Съединени американски щати, които постоянно са мощно религиозни и считат, че разделянето на функциите в фамилията е предопределено от Господа. За разлика от хората, които вземат участие в средновековни възстановки да вземем за пример, тези дами следват сходен фасон непрекъснато – през целия си живот.

Завръщане към антифеминизма

Експертката по обществени медии Тереза Брюкнер се отнася с огромен песимизъм към тази нова трендове. “Виждаме завръщане към антифеминизма ”, споделя Брюкнер пред АРД. Според нея зад тази наклонност се крие избран мироглед и идеология . Особено в Съединени американски щати тези хрумвания всекидневно се свързват с крайнодесните - това въобще не е безобидно, изяснява Брюкнер.

„ Тези кръгове се пробват да постановат архаични патриархални структури и разбирането, че дамите са по-малко скъпи от мъжете, което да оправдае подчиненото им състояние “, споделя експертката.

Една потребителка в интернет да вземем за пример изяснява в профила си, че в случай че брачният партньор ѝ е споделил ‘не’, той безспорно е имал причина за отхвърли. “Допълнително разискване и мрънкане от моя страна освен ще е неуважително, само че и ще докара до липса на доверие в брака ни. Съпругът ми е престижът и последната дума е негова ”, споделя дамата.

Моделът на така наречен “традиционни съпруги ” включва и цялостна финансова взаимозависимост от мъжа . Някои дами даже показват неодобрение от “мъже, които желаят дамата да работи ” - в техните разбирания това е “бягане от отговорност ”.

Истински ли е обликът на красивата нова стопанка

Повечето такива профили в мрежата демонстрират освен щастливи фамилии, само че и просторни къщи, огромни градини, морави, животни. Експертката по обществени медии Брюкнер задава въпроса по какъв начин се финансира всичко това.

Каролина Толстик не крие, че тя не е финансово подвластна от колегата си. Всъщност тя изкарва пари от работата си като инфлуенсърка, също както и доста от другите “традиционни съпруги ” в обществените мрежи. Работата на Толстик на инфлуенсърка в действителност влиза в несъгласие с модела на „ образцова брачна половинка ”, който тя популяризира в обществените мрежи. Тя обаче оправдава този дисонанс с аргумента, че въпросната информация нямало да е забавна за последователките ѝ в интернет.
Не е изключено, обаче, таман тази информация да демистифицира малко облика на красивата нова стопанка.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР