За извънредни избори настояваше опозициятаЩе се гласува за парламент, местна

...
За извънредни избори настояваше опозициятаЩе се гласува за парламент, местна
Коментари Харесай

Вучич обеща предсрочен вот на 17 декември

За изключителни избори настояваше опозицията
Ще се гласоподава за парламент, локална власт в Белград и в още някои общини

Самият той няма да взе участие в акцията

Предсрочни избори, за каквито настояваше опозицията, ще се проведат в Сърбия на 17 декември, заяви президентът Александър Вучич, като посочи, че ще ги насрочи публично до 2 ноември, съобщи ТАНЮГ.

Освен за нов състав на Народното събрание, ще се гласоподава също за локалната власт в столицата Белград, за локалното ръководство на самостоятелната област Войводина, както и в общините, в които кметовете са решили да си подадат оставки, с цел да може локалните избори да се проведат дружно с парламентарните.

“Избори на 17 декември, изпълнихме всичките им претенции (на опозицията). Искаха избори в Белград и парламентарни избори и ги получиха, ще има избори и във Войводина ”, разгласи Вучич пред сръбската национална телевизия.

Той посочи, че ще насрочи изборите, откакто се върне от Ню Йорк, където отпътува на 21 октомври за съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Последният парламентарен избор в Сърбия се състоя през април предходната година. Най-голяма поддръжка получи Сръбската прогресивна партия на Вучич, която разполага със 120 депутати в 240-местния парламент.

Вучич сподели още, че заради отговорностите си няма да има време да взе участие в предизборната акция и помоли жителите деликатно да слушат кой какво приказва.

Той разяснява и тематики по напрежението в Косово, като прикани сърбите там да провеждат в най-кратък период избори за кметове на четирите общини с най-вече сръбско население. Косовските сърби се изтеглиха от институциите в Северно Косово, в това число кметските постове, след което през април в четирите общини се организираха локални избори, които сърбите бойкотираха. В резултат за кметове бяха определени косовски албанци. А през май, когато новите кметове се пробваха да влязат в кабинетите си, се стигна до конфликти сред протестиращи косовски сърби и бойци от задачата на НАТО КейФОР.

“Ще помоля нашите хора да излязат с начинания за образуване на избори в тези четири общини допустимо най-бързо ”, сподели Вучич. И добави, че по този начин ще стартира процесът на консолидация, тъй че главните лостове на ръководство да дойдат в ръцете на тези, които живеят там.

Вучич също така уточни, че не има вяра да бъдат въведени наказания против сръбските жители поради ескалацията на напрежението в Косово от предишния месец, когато косовски сърби влязоха в конфликт с косовската полиция и починаха един служител на реда и трима от нападателите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР