За исканото от сестрите в забавачките и училищата увеличение на

...
За исканото от сестрите в забавачките и училищата увеличение на
Коментари Харесай

Търсят се 77 026 лв. за сестринските заплати

За желаното от сестрите в забавачките и учебните заведения нарастване на заплатите  с 70 лв. са нужни още 77 026  лв. над делегирания бюджет от 1 193 449 лева  Единственият вид за постигане на желаното от сестрите нарастване е, в случай че Общински съвет откри метод тези пари / 77 026 лева/ да бъдат обезпечени от   бюджета  на Община Хасково, т.е.допълнителна дотация за  бранш „ Здравеопазване “. Това оповестиха от общинската администрация във връзка оповестения за на следващия ден алегоричен протест  сестрите от забавачките и учебните заведения.

Заплатите на медицинските сестри в общината все още покриват единния стандарт за дете. През м.г. е имало две нараствания на заплатите на сестрите. Изплатени са също суми във връзка професионалния им празник и Коледа. Трябва да се има поради, че през 2017 няма нарастване на единния разходен стандарт за дете, само че община Хасково усили заплатите на сестрите с % покриващ стандарта от тази година, споделиха от администрацията.

За 2018 година броят деца в яслените групи е 421, което е с 16 деца по-малко от 2017 година, а в детските градини малчуганите са по-малко със 177, само че числеността на личния състав остава без смяна – 54 медицински сестри в здравни кабинети и 48 в яслените групи. Известно, е че  бюджета за делегираната от страната активност функционалност „ Здравеопазване ”,  зависи не от броя на медицинските сестри, а от броя на децата и от избраните единни разходни стандарти с разпореждане на Министерски съвет за съответната година, споделиха още от общината.

Данните демонстрират, че през 2016 година главното заплащане на медицински сестри в яслените групи е било 600 лв., а в здравните кабинети 530 лв..

През 2017 година са осъществени две нараствания на работните заплати без да има нарастване на единния разходен стандарт за дете:

ü с 35 лв. за работещите в яслените групи;

ü с 55лева на работещите в здравните кабинети;

С начислението на % прослужено време междинната брутна месечна работна заплата за медицинските сестри:

ü в яслените групи е била 787,81 лева;

ü в здравните кабинети е 734,78 лева;

През 2017 година са изплатени и следните спомагателни хонорари, на съображение чл.54, ал.1 от браншовия контракт:

         -  за Международен ден на здравето /7 април/ - по 50 лева

         - за Коледни и новогодишни празници – по 300 лева

Считано от 01.03.2018 година е направена смяна в размера на главната работна заплата на медицинските сестри в яслените групи -655 лв. и в здравните кабинети -605 лв., т.е. нарастване с 20 лв..

Към днешна дата междинната брутна месечна работна заплата за медицинските сестри с % прослужено време:

ü в яслените групи е 810,15 лева;

ü в здравните кабинети е 753,45 лева;
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР