За хората, но и за Бога - така трябва да

...
За хората, но и за Бога - така трябва да
Коментари Харесай

Содена питка Боговица за Бъдни вечер

За хората, само че и за Бога - по този начин би трябвало да е забъркана питката за Бъдни вечер

Необходими Продукти

● брашно - 500 г
● газирана вода - 350 мл топла
● олио - 5 с.л.
● сол - 1 ч.л.
● захар - 2 ч.л.
● лимонен сок - 3 с.л. прясно изцеден
● сода бикарбонат - 1 ч.л.

Начин на подготвяне

Пресейте брашното 3 пъти в купа (така се прави при питка за празник), оформете кладенче и в него поставете солта, захарта, олиото, загасената в лимоновия сок сода и затоплената газирана вода.

Разбъркайте и замесете меко тесто, завийте с забрадка за към 30 минути. Отделете дребна част от тестото за претекстовете, а останалото тесто разпределете отмерено по дъното на намазана с олио дребна тава.

За питка Боговица е особено да бъде богато украсена. Започнете първо с кръста - благодарение на 2 вилици направете кръст по целия диаметър на питката, а след това моделирайте две пиленца.

Едното наречете като знак на домашното огнище, а другото на домашните животни за здраве и благодат. Грозд за изобилие и слънце за топлота. Набодете питката с вилица на няколко места към претекстовете, с цел да не се напука при печене.

Поставете тавата в авансово загрята на 190 градуса фурна и печете за към 35 минути до златисто кафяво. Завийте готовата содена питка с мокра и добре изстискана чиста забрадка за към 10 минути да омекне.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР