За Европа ще е трудно да се доверява на Китай,

...
За Европа ще е трудно да се доверява на Китай,
Коментари Харесай

Борел: Европа трудно ще се довери на Китай, ако Пекин не се стреми към мир в Украйна

За Европа ще е мъчно да се доверява на Китай, в случай че Пекин не се пробва да откри политическо решение на украинската рецесия, основано на изтеглянето на Русия от украинската територия, съобщи ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, представен от Ройтерс.

Това е част от тирада, която се очакваше Борел да произнесе пред център за разбори в Пекин през днешния ден. Той обаче се принуди да анулира визитата си в Китай, откакто даде позитивен тест за КОВИД-19. Подготвените изявления бяха оповестени на уеб страницата на Европейски Съюз.

„ Ще бъде извънредно мъчно, в случай че не и невероятно, за Европейски Съюз да
поддържа отношение на доверие с Китай,
което бих желал да видя, в случай че Китай не способства за търсенето на политическо решение, основаващо се на изтеглянето на Русия от украинската територия “, споделя Борел.

„ Неутралността пред лицето на нарушаването на интернационалните правила не вдъхва доверие “, добави той. И насочи апел към китайския президент Си Цзинпин да беседва с украинския си сътрудник Володимир Зеленски, както и да даде повече филантропична помощ на украинския народ.

Си се срещна с съветския президент Владимир Путин два пъти, само че не е разговарял със Зеленски, откогато Русия стартира нашествието си в Украйна.

В същото време немската външна министърка Аналена Бербок, която е на посещаване в Китай, прикани за
спокойно решение на тайванския въпрос.
„ Конфликтите би трябвало да бъдат решавани по кротичък път “, сподели Бербок на обща конференция в Пекин с китайския външен министър Цин Ган.

Освен това Бербок прикани Китай да упражни въздействието си върху Русия, с цел да бъде комплициран завършек на войната в Украйна.

„ Трябва намерено да кажа, че си задавам въпроса за какво до момента китайската позиция не включва
апел към съветския агресор да постави край
на войната “, сподели Бербок, представена от Франс прес.

„ Като непрекъснат член на Съвета за сигурност на Китай носи специфична отговорност за международния мир “, акцентира по-рано Бербок.

Преди седмица френският президент Еманюел Макрон също акцентира, че Китай би трябвало да се намеси по горещата украинска тематика.

„ Руската експанзия в Украйна нанесе удар по интернационалната непоклатимост “, сподели Макрон на Си.

„ Знам, че мога да разгадавам на Вас да вразумите Русия и да върнете всички назад на масата за договаряния “, добави френският президент.

„ Ядрените оръжия не трябва да бъдат употребявани “, акцентира китайският водач, който осъди всички „ офанзиви против цивилни “, и предизвести за заплахата за допустимо потреблението на химически и биологични оръжия.

Си Цзинпин удостовери уговорката на Китай за улеснение на мирните договаряния и политическото споразумяване на спора в Украйна. Той съобщи, че
Пекин поддържа Европейския съюз в неговата роля
за политическото споразумяване на рецесията и в напъните за създаване на уравновесена, ефикасна и устойчива архитектура за сигурност.

Според американското разузнаване обаче Китай може да се е съгласил да достави на Русия оръжия или муниции, прикрити като кротичък товар. Тази информация е открита измежду изтекли секретни документи от американския вестник „ Вашингтон пост “.

В един от документите, датиран от 23 февруари т.г., се споделя, че американците са прихванали известие от съветската работа за външно разузнаване, съгласно което китайската Централна военна комисия е одобрила „ по-нататъшното даване “ на секрети оръжейни доставки.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР