За една година здравното министерство само е решило кои са

...
За една година здравното министерство само е решило кои са
Коментари Харесай

След близо година реформата в здравеопазването все още е етап `рамка` и `посока`

За една година здравното министерство единствено е решило кои са желанията му във връзка с това по какъв здравноосигурителен модел да върви страната ни. Това е изводът от извършената през днешния ден кръгла маса, на която трябваше да бъде показан новият здравноосигурителен модел. 
 НЗОК за небогати и всички останали - в частни фондове: това е моделът, който предлага страната  Реформата в опазването на здравето: наложителна застраховка и узаконено доплащане за здраве
Преди близо година - през септември предходната година, на сходна кръгла маса здравният министър Кирил Ананиев предложи два здравноосигурителни модела - за цялостна демонополизация на Здравната каса и здравноосигурителен модел с три стълба. Тогава Ананиев разгласи, че тези оферти са началото на разискването по кой модел да се тръгне, предстоят доста диалози в границите на кръгли маси, като задачата е в края на процеса да се стигне до съответни оферти, за които да се създадат нужните законови промени и те да влязат в действие. 

Очакването беше точно такива това да бъде показано през днешния ден - избор на съответна промяна и оферти за това по какъв начин да се решат проблемите, които следват от една такава промяна на здравноосигурителния модел. 

Вместо това обаче беше показана на процедура същата информация като преди година с акцент върху модела с цялостна демонополизация на НЗОК, без никакви финансови планове, наподобяващ доста повече просто на идея, в сравнение с проект за промяна. 

Какво знаем за оферти здравен модел досега

Според този вид Здравната каса ще се конкурира на застрахователите. Всеки здравноосигурен избира до избрана дата в кой здравен фонд да се запише - НЗОК или осигурител. Ако не изберат фонд, те ще бъдат разпределени служебно. 

Изискването за здравен фонд е той да съставлява най-малко 500 хиляди души (наполовина на авансово оповестения минимум). Няма да се позволява фондовете да вършат асортимент на лица по избран симптом или здравен статус.

Средствата от здравни вноски ежемесечно ще се разпределят към здравните фондове от Национална агенция за приходите. Размерът на средствата ще е еднакъв на броя записани във всеки фонд обезпечени лица, умножен по осреднения размер на здравната вноска за всички здравноосигурени лица. 

Със наложителната здравна вноска от 8%, като не се планува тя да се промени, ще се заплаща един главен пакет от действия, който ще бъде избран от Министерство на здравеопазването и съсловните организации. Цените на дейностите в главния пакет ще се договарят сред фондовете и изпълнителите на здравна и дентална помощ - лечебни заведения, общопрактикуващи лекари, зъболекари.

Фондовете ще договарят отстъпките за медикаменти и медицински действия, като за някои Министерство на здравеопазването ще дефинира пределни цени. 

Лечебните заведения ще разгласят цени за дейностите отвън главния пакет. Тези действия ще се покриват от доброволното здравно обезпечаване или посредством заплащания в брой от пациентите.

Идеята е всеки пациент да може да избира фонд - НЗОК или осигурител, въз основата на договорите за спомагателни действия, които той е сключил. 

" Няма да има спомагателен пакет. Това, което остане отвън главния пакет, ще се покрива по линия на доброволното здравно обезпечаване или посредством кешови заплащания, само че по легални описи за типове активност с съответни цени против тях. По този метод заплащанията ще се изсветлят и всеки ще знае какво получава против парите си ", изясни Ананиев.

В новия здравноосигурителен модел се планува основаване и на гаранционен фонд, като задачата е да се преодолее изпадане в неплатежоспособност на фондовете. Ако това се случи, гаранционният фонд ще подсигурява заплащания в тримесечен интервал. При изпадане в неплатежоспособност на фонд пък пациентите ще могат незабавно да се записват в различен фонд по техен избор. 

Останалата част от презентацията на Кирил Ананиев пък беше изпълнена с безпределно общите цели пациентите да имат достъп до опазване на здравето, до качествено лекуване, до избор на лечебно заведение и това кой да ръководи здравните им вноски, както и за потребността от по-добър надзор - все неща, за които си приказваме от години, само че без нито едно съответно предложение по какъв начин тъкмо да се случи това. 

В края на презентацията си министърът съобщи пред присъстващите на кръглата маса, че е време да се дават отговори за здравния модел, към който ще се върви, а освен да се задават въпроси. 

Представеният от него нов здравноосигурителен модел обаче повдига доста повече въпроси, в сравнение с дава отговори за проектите за промяна на Министерство на здравеопазването . По него има доста неясноти и в случай че при представянето им предходната година това беше обяснимо, като се има поради и заявеното намерение за започване на разговор по съответни разновидности, то близо година по-късно, след разискването на предложенията и при оповестено събитие, на което към този момент напълно конкретно е декларирано, че ще бъде показан съответен нов здравноосигурителен модел, презентацията на Ананиев буди по-скоро неразбиране. 

Ананиев още веднъж съобщи, че презентацията му има за задача да начертае " общата рамка " , а детайлите ще бъдат конкретизирани в разговор и след реализиран консенсус сред всички заинтригувани страни, като се чака това да стане до края на годината, а едвам по-късно към този момент да се приказва за съответни промени в законодателството, които са нужни за смяна на здравноосигурителния модел. До края на годината Министерство на здравеопазването ще завърши и с остойностяването на главния пакет действия, стана ясно от думите му. 

Министърът изрично отхвърли да отговоря на въпросите на присъстващите на кръглата маса публицисти и не коментира поставените по време на кръглата маса проблеми. 

Много от участниците в полемиката показаха опасенията си, че цялостната демонополизация на Касата ще докара до оскъпяване на системата. Други пък предложиха увеличение на здравната вноска , само че единствено след въвеждане на по-строг надзор в системата. 

Беше издигнат и въпросът за това страната да стартира да заплаща в цялостен размер дължимите вноски . Министърът уточни, че този въпрос ще се разисква при разглеждането на бюджета за следващата година. По отношение на новия модел обаче не стана ясно дали здравните фондове ще желаят да одобряват клиенти, за които няма да бъде заплащана вноска в цялостен размер. Част от присъстващите пък показаха терзанието, че държавните чиновници може да бъдат ориентирани " служебно " към непосредствен до властта фонд. 

От показаната " рамка на промяна " излиза още, че доплащането , което сега съставлява близо половината от заплащанията в опазването на здравето, освен няма да отпадне, а ще се затвърди и узакони. Ананиев е безапелационен, че няма да има спомагателен пакет от действия и по този начин дейностите отвън главния пакет, до които ще имаме достъп, ще зависят напълно от избора ни на здравен фонд. Така може да се окаже, че хем сме избрали здравен фонд, хем ще ни се наложи да плащаме кеш за дадени действия. 

В предлагането се приказва за това, че една от задачите е пациентите да имат по-голям избор - на това кой да ги лекува и кой да ръководи парите им за здраве. Такава опция ще има в огромните градове, само че в дребните и отдалечени обитаеми места подобен избор на процедура няма да има - жителите им ще би трябвало да изберат този фонд, който е сключил контракт с близката болница или с техния персонален доктор.

Не е ясно и каква ще е обстановката при хората с редки заболявания или хората с увреждания . По предписание фондовете няма да могат да отхвърлят да одобряват хора с увреждания или хора с хронични болести да вземем за пример, само че по какъв начин ще бъде обезпечено това.

Какво ще стане, в случай че никой фонд не желае да подписа контракт с дадена болница? Индивидуалното договаряне на фондовете с лечебни заведения значи ли, че всички лечебни заведения ще би трябвало да се стремят да показват еднообразно високи условия? Това са единствено част от въпросите, които на този стадий остават без отговор. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР