За една година цената на електроенергията на свободния пазар у

...
За една година цената на електроенергията на свободния пазар у
Коментари Харесай

Много сътресения белязаха свободния пазар на ток през 2018 г.


За една година цената на електрическата енергия на свободния пазар у нас се е повишила с към 15 евро/мвтч. Това излиза наяве от изявление на Богомил Манчев, ръководител на Българския атомен конгрес „ Булатом “ оповестено във в. „ Стандарт “. Според Манчев миналата 2018 година е била белязана от доста разтърсвания създаването на свободен енергиен пазар, неуредици с някои процедури на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) и ненадейно високите цени, които се получиха през четвъртото тримесечие на пазара " Ден напред ". „ На търговете за избрани количества базова електрическа енергия за 2019 година, които се организираха през декември, мощно усещане ми направи, че цената гравитира около50 евро/МВтч, до момента в който единствено преди година тя беше в диапазона 34-36 евро/МВтч. “, изясни Манчев.

Дали това повишаване на цената е резултат от нараснало търсене на пазара, защото в избрани моменти започнаха да се появяват и дефицити, или е изпреварващ отговор на казуса, който породи и още не е решен: - по какъв начин да се реши въпросът с големите заплащания на квотите въглероден диоксид от термичните централи. Вероятно в близко бъдеще ще стане ясно каква тъкмо е повода за това нарастване за бизнеса, счита експерта.

Според него главният вид за решаването на казуса да се усили фрапантно цената на електрическата енергия за жителите като това е в пълномощията на Комисията за енергийно и водно контролиране.Увеличение на таксите за фирмите, опериращи на свободния пазар мъчно може да има, тъй като така и така сега ставките са високи, добави Манчев.

След което би трябвало тази част от цената, която ще бъде увеличена, посредством някакъв подзаконов акт да се насочи към фонд " Сигурност на електроенергийната система ", с цел да се покриват цените на силата от термичните централи, работещи с въглища, до момента в който това е допустимо. Казвам " до момента в който е допустимо ", защото хоризонтът, който е даден от Европейски Съюз на термичните централи да влязат в избраните правила за равнища на излъчванията, по никакъв начин не е надалеч.
Затова, в случай че се вгледаме по-внимателно в пазара, ще установим, че тези цени на електрическата енергия, които през днешния ден назоваваме високи, скоро ще стартират да ни наподобяват извънредно ниски, счита енергийният експерт. Според него наказванията, които ще се постановат на термичните централи, са от порядъка на 100 евро за звук излъчвания. Затова решаването на казуса е едно извънредно предизвикателство пред нас за близкото бъдеще.

Той напомни, че за 2018 година казусът с заплащането на излъчванията беше краткотрайно решен посредством вземането на пари от няколко печеливши предприятия в структурата на БЕХ -АЕЦ " Козлодуй ", ЕСО и " Булгартрансгаз ".

Вторият значим и към момента неуреден въпрос е кой ще даде пари на НЕК, с цел да изплати излъчванията и на Топлоелектрическа централа " AES Гълъбово " и на Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица изток 3 ", защото на процедура тези две централи създават толкоз електрическа енергия, колкото и държавната Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ".А в случай че разликата сред старите и новите цени на излъчванията е 300 млн. лв., то това значи, че и НЕК ще би трябвало да усили разноските си с 300 млн. лв., аргументира се Манчев.

По думите му това е и една от задачите на Европейска комисия - да накара огромните горивни уредби да спрат да излъчват излъчвания посредством монтиране на по-модерни очистващи съоръжения или преустановяване на работата им. „ Целта е и хората към този момент да осъзнаят, че силата от Топлоелектрическа централа не е толкоз евтина, както сме мислили до момента, защото не сме отчитали резултата й върху околната среда. Затова в този момент, като стартираме да плащаме за предаваните от ТЕЦ-овете излъчвания - да разберем действителната й цена “, счита експертът.
Припомняме, че страната към този момент изиска дерогация пред Европейска комисия за държавната Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ за новите, високи екологични условия. Причината е, че централата би трябвало да влага стотици милиони, с цел да доближи минималните правила. Не по този начин стоят нещата с американските централи, които са едни от най-модерните уреди у нас. С оглед на нарастването на цената на силата на свободния пазар, то все по-ясно се вижда, че продажните цени на тока от двете нови мощности са доста по-приемливи за търговците напоследък.
„ Хората към този момент би трябвало да схванат, че когато се заменя един източник на електрическа енергия с различен или се миксира силата от на ниска цена с тази от безценен източник - то няма по какъв начин цената да понижава. И тук няма никакво значение какво е финансовото положение на жителите на Република България, което, спор няма -не е цветущо. “, добави Манчев.

По правилото на бизнес логиката би трябвало цената на нездравословните излъчвания да се одобри като характерен разход на ТЕЦ-овете, при което себестойността на силата от " Марица изток 2 " към днешна дата ще бъде сред 130 и 140 лева./мвтч и скоро ще отиде към 170 лева./мвтч. Това значи, че цените за произвеждане на електрическа енергия от изгарянето на природен газ и на въглища ще се изравняват точно поради разликата в излъчванията.

Тук би трябвало да се има поради, че изгарянето на природен газ за произвеждане на електрическа енергия също излъчва въглероден диоксид, само че към 2.5 пъти по-малко, в сравнение с в една въглищна Топлоелектрическа централа. Поради това и газовите топлоцентрали също са с стеснен времеви небосвод, тъй че те не са нещо, с което генерално бихме решили казуса - примерно, за 100 години напред, изяснява още Манчев.

Според експерта е видно е, че човечеството желае да направи един голям софтуерен скок напред в посока чиста сила, само че не е ясно дали може да го реши чисто механически толкоз бързо. „ Лично съгласно мен този проблем не може да се реши толкоз съществено без разтърсвания в цената на силата за крайния консуматор. “, добави Манчев.

„ Но най-важното за 2019-а година е политическите сили да намерят вярното решение по какъв начин ще бъдат изплащани скъпите въглеродни излъчвания от огромните горивни системи в бъдеще. Това би трябвало да става посредством уравновесено увеличение на цената на електрическата енергия, което доста деликатно и безапелационно ще би трябвало да се изяснява на популацията, защото то в действителност не разполага с доста средства, с цел да поеме още един подобен тежък удар върху персоналния и фамилния си бюджет “, изясни още Манчев.

Положителното през 2018 година

За специалиста има две съществени позитивни събития в родната енергетика през миналата 2018 година Първото е, че Народното събрание разпореди на Министерския съвет в лицето на енергийния министър Теменужка Петкова да изготви задание за оповестяването на процедура за избор на стратегически вложител за построяването на АЕЦ " Белене ". Това е изключително значимо за България, защото една нова нуклеарна централа би била нова базова мощ за нашата безвъглеродна енергетика. „ И защото до момента си говорихме единствено за цени, а и прекалено много се дискутира какъв брой би коствала силата от бъдещата АЕЦ " Белене ", към този момент стартира да излиза наяве даже и на най-големите скептици, че цените на електрическата енергия от Втора атомна ще са по-ниски даже по отношение на това, което ни се е случило към този момент, а не по отношение на това, което занапред ще ни се случва! “, добави ръководителят на „ Булатом “.

Според него през януари може се чака да бъде разгласен търгът за АЕЦ " Белене ". А това значи, че преговорната част по този капиталов план ще трансферира 2019 година - това е моето изрично мнение. В последна сметка не е чак толкоз елементарно да проведеш сполучливо търг, само че аз персонално аз се надявам, че страната ще направи всичко както би трябвало, заключи специалистът. По думите му сега има единствено един действителен вложител - китайската нуклеарна корпорацияCNNC. По отношение на френската „ Фраматом “ е ясно, че те желаят да бъдат снабдител на съоръжение, а не вложител. Корейската хидроенергийна компания може и да е показала интерес, само че в тръжната процедура има условие стратегическият вложител да има опит с ВВЕР-технология. А корейците нямат такава, безапелационен бе Манчев.

Съседни страни като Сърбия и Македония, които са проявявали интерес към плана " Белене ", съгласно мен също са удачни участници в плана като купувачи на силата за дълъг интервал от време, само че при изискване, че цената й бъде договаряна всяка година по пазарни условия. Това е наложително условие -да се резервират избрани количества електрическа енергия за дълги интервали от време, само че цената е редно да се дефинира годишно въз основата на пазарни цени, изяснява ръководителят на „ Булатом “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР