За драстични случаи на доплащане за болнично лечение на здравноосигурени

...
За драстични случаи на доплащане за болнично лечение на здравноосигурени
Коментари Харесай

Масово болниците искат допълнително заплащане от осигурени пациенти

За фрапантни случаи на доплащане за болнично лекуване на здравноосигурени пациенти описа доктор Мими Виткова, ръководител на Асоциацията на сдруженията за непринудено здравно обезпечаване. Тя бе безапелационна, че по този начин се нарушават правата на най-уязвимите хора.
Д-р Виткова даде съответен образец: „ Лекар от кабинета X, най-често това, което следим, са гинеколозите – завежда родилка в болничното заведение – това, което виждаме с „ Шейново “ и „ Тина Киркова “ най-често – пациентката ражда в болничното заведение, той има контракт с болничното заведение, болничното заведение си взема парите от Касата, като регистрира активността си, осъществена от този доктор от извънболничната помощ, само че този текст на НРД разрешава, защото лекарят от кабинета няма контракт с Касата, доктор и завеждащ поделение в болничното заведение преподписва документа към Касата, само че този, който е преподписал, систематизирано болничното заведение, не носи никаква отговорност “.
Има и случаи за желани няколкостотин лв. за обзор при съответен експерт от болница.
За случаите са известени НЗОК и Агенцията за медицински контрол. Водени са диалози със здравния министър Кирил Ананиев. Той реагира с отвращение от множеството получени сигнали и даже изясни, че лечебните заведения проявявят " огромна фикция, аз самият съм се учудвал ". Министърът цитира случай, в който пациент е трябвало да заплати за прилагане на операционно легло по време на интервенция.
Ананиев даде обещание да се ускори контролът върху лечебните заведения в тази посока и да се изисква доста повече от Изпълнителната организация за медицински контрол. Предвиждат се промени в Закона за лечебните заведения и в Наредбата за достъп до здравна помощ, които ще регламентират кои действия да се заплащат от пациентите. Работи се компактно с прокуратурата във връзка с всички неприемливи практики, увери министърът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР