За днешния преподавател от Европейското висше училище по икономика и

...
За днешния преподавател от Европейското висше училище по икономика и
Коментари Харесай

Жан Виденов хвърля оставка на 21 декември през 1996 г.

За днешния учител от Европейското висше учебно заведение по стопанска система и мениджмънт Жан Виденов 21 декември 1996 година евентуално до края на дните му ще си остане като най-драматичен ден в живота. На тази дата се организира 42-ри ексклузивен конгрес на Българска социалистическа партия, на който Виденов афишира, че подава оставка от поста на министър-председател и управлението на Българска социалистическа партия. С това завършва политическата кариера на единственият пловдивчанин - министър председател, в новата история на България. Възпитаникът на Английската гимназия в Пловдив и Московския държавен институт по интернационалните връзки съумява да удържи кормилото на властта единствено две години.

Милиони българи посрещат оставката на Жан Виденов с тържествуване и еуфория, по- бурна и от онази, която беше раздрусала страната при рухването на режима на Тодор Живков. Обяснимо е - в страната царува икономическият безпорядък, мнозина от българите гладуват при мизерните заплати от 4-5 $, гневни митинги заливат улици и площади, на изходите и входовете на огромните градове се подвигат барикади и се палят огньове. Няма самун. Инфлацията набира чудовищни размери. Банките са пред срив. Финансовата и политическа рецесия се задълбочава. Преговорите за разсрочване на външния дълг се провалят, което в допълнение тласка страната към дъното.

Оставката на държавното управление е гласувана на 28 декември 1996 година на изключителното съвещание на 37-то Народно заседание. Върхушката в Българска социалистическа партия се надява, че може да сформира нов кабинет, само че претърпява крушение, тъй като този опит е смачкан в зародиш от нова лавина от митинги, проведени от Съюз на демократичните сили. България е на ръба на революция, откакто Българска социалистическа партия и Български земеделски народен съюз „ Ал. Стамболийски “ стартират министъра на вътрешните работи Николай Добрев за министър председател и с този ход да си запазят властта. Протестиращите замерват Добрев с камъни и нахлуват в Народното събрание. В ход са пуснати полицейски палки и юмручен пердах. Пролива се кръв. Николай Добрев подава оставка. Българска социалистическа партия е изтласкана в задния двор на страната. През февруари Петър Стоянов поема президентските функционалности. За длъжностен министър председател е назначен Стефан Софиянски, а след изборите напролет на 1997 година ръководството на страната минава в ръцете на Съюз на демократичните сили отпред с Иван Костов. От тези повратни мигове до през днешния ден Жан Виденов се държи настрана от дейната политика.

През 2000 година той излиза от Висшия съвет на на Българска социалистическа партия и управлението на пловдивската организация. Девет години по-късно поставя край и на участието си в партията. Досега в Пловдив не се е чуло някогашният министър-председател да се е облажил от властта. Запознати настояват, че живее непретенциозно, предпочитайки да не се появява в светлините на прожекторите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР