За деянието аралмира и лидерът на Възраждане Костадин Костадинов,който също

...
За деянието аралмира и лидерът на Възраждане Костадин Костадинов,който също
Коментари Харесай

Изкъртиха с лост бюст-паметника на Граф Игнатиев във Варна

За действието аралмира и водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов,който също е варненец:

" Посегателствата върху паметниците не престават!

Отново посегнаха на паметника на Граф Игнатиев във Варна!

Този път вандали са демонтирали бронзовата фигура на паметника, която не е открадната, само че е сложена на земята!

Надяваме се способените органи този път да си свършат работата и да открият причинителите на следващия срамен акт в Морската столица! ", написа той във Facebook. 



Сигналът за вандалството е подаден в сряда сутринта в общината от жител. На мястото има служители на реда, които чакат оперативна група за следствие на случая.

Снимка: Община Варна



Директорът на Дирекция " Култура и духовно развиване " Антония Йовчева и началникът на Общинска полиция гл. контрольор Георги Ковачев са установили, че металните планки в основата на бюст-паметника са изкривени, евентуално с лост, ръбовете са откъртени и винтовете са компрометирани. Няма изчезнали детайли, оповестяват от пресцентъра на общината.

Монументът е демонтиран и ще бъде спретнат и съхранен, до момента в който не бъдат отстранени повредите по него. След това ще бъде възобновен на мястото си, твърдят от администрацията.

На 4 март предходната година вандали още веднъж поругаха паметника, който се намира в градинката сред Драматичния спектакъл " Стоян Бъчваров " и филиала на културната институция. Бюстът и постаментът бяха залети с бяла багра, а паметната плоча - захвърлена на няколко метра настрана в градинката.



Паметникът съставлява гранитен фундамент с надписи върху четирите му страни и бронзов бюст на граф Игнатиев. На лицевата му страна в основата на бюста е подложен фамилният герб на Игнатиеви. Той е построен в чест и в памет на огромната обич на граф Игнатиев към българите, проявена изключително изрично на два пъти - един път след април 1878 година и повторно, когато подготвил и подписал Сан Стефанския кротичък контракт. 

Снимка: Булфото

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР