За децата грипът е по-опасен от Covid. При здравите деца

...
За децата грипът е по-опасен от Covid. При здравите деца
Коментари Харесай

Д-р Евгени Крайселски: За децата грипът е по-опасен от Covid

За децата грипът е по-опасен от Covid. При здравите деца без хронични болести Covid-19 минава много по-леко спрямо възрастните. Това сподели пред БНР педиатърът и общопрактикуващ доктор доктор Евгени Крайселски.

„ Грипът е много по-сериозно и нападателно заболяване, което по-лесно основава условия за насложена бактериална зараза. Плюсът е, че имаме антивирусни препарати, които работят против грипния вирус и които дадени в точния момент доста бързо пресичат инфекцията. “

С елементарен физикален обзор в клинични условия не може да се направи диференциална диагноза сред грип и Covid, акцентира доктор Крайселски. Затова той поучава при подозрение да се прави тест.

И при двете инфекции няма смисъл от ранно предоставяне на антибиотик, а профилактичното предоставяне на антибиотик е безумство, съобщи персоналният доктор.

Усложненията от грипа са по-притеснителни. Постковидните недоволства при деца за последните две години не са толкоз доста, безапелационен е доктор Евгени Крайселски.

„ В България за последните 30 години ние нямаме едно обикновено управление за антибиотична терапия “, разяснява общопрактикуващият доктор. По думите му антибиотичната устойчивост става все по-голям проблем.

Липсват протоколи за лекуването на ковид за по-специфични групи от популацията, означи доктор Крайселски, визирайки децата и бременните дами.

„ Трябва да има явен метод – прави 1, прави 2, прави 3. Поне едни рамки, в които да се движим, би трябвало да има. Не може за възрастния да ти споделят – използвай този, този и този антибиотик, за децата нищо не се написа. “

Крайселски е безапелационен, че персоналните лекари се нуждаят от повече пари за проучвания.

„ Лимитите по Здравна каса никой не ги е отменил. Covid зоните не работят, надлежно не могат да поемат тези проучвания и не желаят да поемат тези проучвания, които трябваше да минават през тях и пациентите минават през нас. “

В практиката на доктор Евгени Крайселски има „ сдържан интерес “ към имунизациите във възрастовата група на децата над 12 години, а при най-малките поръчките са единични.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР