За ден новият китайски коронавирус е отнел живота на 97

...
За ден новият китайски коронавирус е отнел живота на 97
Коментари Харесай

Коронавирусът взе рекорден брой жертви за ден, но скоростта на заразяване намаля

За ден новият китайски ковид е лишил живота на 97 души - най-големият брой умряли от него, откогато стартира разпространяването на болестта, съобщи Би Би Си.

Това значи, че общият брой жертви сега е 908 души, като по-голямата част от тях са провинция Хубей, където се намира град Ухан (оттам потегли заразата). В края на седмицата вирусът публично записва повече общи жертви, в сравнение с Тежкия изострен респираторен синдром (SARS), лишил живота на 774 души през 2003 година

Все отново се следи закъснение в растежа на записаните от управляващите случаи. Заразените в страната са 40 171 души, други 187 518 са сложени под наблюдаване. Към края на предходната седмица заболелите бяха към 30 хиляди и въпреки от този момент нарастването да е от над една трета, броят на заболелите за ден към този момент не се усилва толкоз внезапно, а е повишен с малко над 2500 души за ден.

Заразените може да са повече

Излекувани досега съгласно китайски данни са най-малко 3281 души. Екип от Световната здравна органиация (СЗО) е в Пекин, с цел да изследва новия вирус. Ръководителят на СЗО предизвести, че има риск коронавирусът да се популяризира отвън Китай от хора, които в никакъв случай не са пътували в тази страна. " Наблюдават се притеснителни случаи на разпространяване на ковид от хора, които не са пътували " в Китай, написа в " Туитър " Тедрос Аданом Гебрейесус. Според него тези случаи може да са симптом на по-сериозно разпространяване на вируса в страни, разнообразни от Китай. СЗО до момента бе внимателна в оценките си за вируса, който разгласи едвам в края на януари (седмици откакто хиляди бяха заразени) за интернационална опасност.

Не всички са съгласни с числата, които привеждат китайските управляващи. Според английски епидемиолози новият вирус, на който китайската национална здравна комисия през вчерашния ден даде името Novel Coronavirus Pneumonia (NCP), може да е заразил 500 хиляди души.

Недоверие разсъни у някои китайци и оповестената предходната седмица гибел на доктора от Ухан, който първи опита да предизвести за новия ковид.

Извън азиатския колос общо 27 страни и територии (в последната дума влизат Хонконг и Макао, който са част от Китай), само че там има единствено два смъртни случая - по един във Филипините и Хонконг.

Още инфектирани на кораба под карантина

Междувременно още 60 души бяха диагностицирани с новия коронавирусна борда на круизния транспортен съд " Даймънд принсес ", дебаркирал в Йокохама, южно от японската столица Токио, предадоха " Ройтерс " и " Франс прес ". С новите доказани случаи инфектираните на кораба с към 3700 пасажери и екипаж, сложени под карантина предходната седмица са общо 130.

 Военни и медици край пристанището на Йокохама.
© Reuters

Военни и медици край пристанището на Йокохама.

Японското здравно министерство заяви, че на кораба има жители на близо 50 страни. Корабът е отплавал от Йокохама на 20 януари и се е върнал на 3 февруари. Сред пасажерите е имало китайски жител, който слязъл на 25 януари в Хонконг и се оказал притежател на ковид.

Приключи обаче траялото дни очакване на пасажерите на круизен транспортен съд в пристанището на Хонконг, сложени под карантина поради съмненя за вируса.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР