За да запазите благосъстоянието си, би трябвало ли да инвестирате

...
За да запазите благосъстоянието си, би трябвало ли да инвестирате
Коментари Харесай

В какво да инвестираме, за да запазим състоянието си

За да запазите благосъстоянието си, би трябвало ли да инвестирате в акции, облигации, други финансови такъми, злато и сребро, недвижими имоти, колекционерски предмети или продукти? Да, във всички тях, единствено че в какво сходство? Това написа Ричард Ран, началник на Института за международен икономически прогрес и на MCon LLC във „ Вашингтон таймс “.

Според него преди две години много икономисти предвидиха рецесия за миналата година, единствено че изненадващо стопанската система набъбна с над 3% през последното тримесечие, а фондовите пазари приближиха рекордни стойности.
 
Защо толкова много грешаха? Както би обяснил великият австрийски икономист Фридрих Хайек, прекомерно доста от тях са били въвлечени във съдбовната самонадеяност, че имат знания, които не могат да имат. Икономиката не е като физиката, където реакцията на всяко действие може да бъде таман измерена. Пазарите са реакция на изявленията и дейностите на милиони обособени държавни политици, бизнес и синдикални водачи и потребители. Непредвидени събития като войни, естествени бедствия и софтуерен напредък - всички те оказват влияние. Въпреки тези ограничения дълготрайните последици от определени политики и събития могат да бъдат планувани с известна сигурност.
 
Държавните разходи в големите икономически системи, извънредно в Съединени американски щати, нарастват с по-бързи темпове от растежа на стопанската система и данъчните приходи. Очевидно това не може да не престава, въпреки че липсва политическа воля за реализиране на нужните промени. Резултатът е, че държавните пари стават все по-безполезни. Сега са нужни към 30 щатски Щатски долар, за да се купи същата пазарна кошница от продукти, както през 1913 година Американците страдат от шок, когато отиват в магазина за хранителни продукти. Непрекъснато растящите дефицити ще доведат до все по-променливи темпове на инфлация, досега в който не настъпи блъсканица и валутата не стане напълно безполезна - както се случи в Германия през 20-те години на ХХ век, в Украйна и Русия през 90-те години на ХХ век и изцяло наскоро в Аржентина и по този начин нататък и така наречените
 
 istock istock
При такива условия рационалният човек би лимитирал размера на благосъстоянието, което има в облигации и разнородни видове спестовни сметки с закрепен доход и сметки на паричния пазар. Почти цялото финансово богатство, с изключение на физическите долари, се държи в попечителски сметки, ръководени от банка, брокерска компания или друга институция за управление на пари - и следени и следени от държавна организация. Ако държавното ръководство разгласи извънредно положение, както е станало през 1933 година, финансовите сметки на всички могат да бъдат замразени и дори конфискувани - по този метод хората остават без достъп до спестяванията си.

Директното вложение в акции не е за хора без опит

Много хора държат злато (и сребро) като част от запазването на благосъстоянието си, без да схващат напълно риска. Цената на златото е закрепена от Министерството на финансите на Съединени американски щати през 1834 година и остава непрекъсната до момента, в който президентът Франклин Д. Рузвелт обявява частната собственост върху злато за незаконна. След това той усилва броя на доларите, нужни за закупуване на унция злато, досега в който се стигне до цена от 35,00 Щатски долар за унция. На процедура това беше конфискация на благосъстоянието - осъществена без законодателни действия или изменение на Конституцията. Президентът Ричард Никсън усили цената на златото до 42 Щатски долар за унция и още един път разреши частната собственост върху него. От 1973 година насам пазарът на злато е относително свободен, единствено че централните банки имат повече от 20% от известните интернационалните златни ресурси, така че техните покупки и продажби могат да предизвикат основни разстройства в цените.
 
 istock istock
Недвижимите имоти отдавна се смятат за идеален актив за запазване на благосъстоянието, при условие че купувачът ги купува в правилния момент от цикъла на недвижимите имоти и е в състояние да ги задържи за дълго време, ако е необходимо. Повечето от тези, които са закупили жилищни или търговски имоти във Флорида преди десетилетие, са много задоволени. Тези, които са купили офис сгради в Ню Йорк или търговски площи в Сан Франциско, вероятно са много нещастни. Закупуването на земеделска земя за отдих или за занятие в мечтано място с желанието да я държите и ползвате дълги години обикновено е рационално решение - при условие че не е обременена с ипотека, която може да позволи на притежателя или настойника да я изземе.
 
Съхраняването на богатство в колекционерски предмети, като произведения на изкуството, бижута, редки книги и антикварни коли, отдавна служи като известна защита срещу грабителското държавно ръководство. Оръжията, и извънредно боеприпасите, могат да служат като добра парична защита, тъй като са ликвидни и обикновено делими. Колко патрона 22 диаметър за един хляб?
 
Широко търгуваните продукти, които могат да се съхраняват за дълъг период от време, са добър хедж срещу нефункциониращи валути. Петролът би бил идеален тип, единствено че държавните ръководства непрекъснато се пробват да ръководят цените на петрола и подхващат значителни интервенции по политически причини.
 
Неблагородните и много потребни метали като медта и алуминия непрекъснато ще имат стойност. През последните 60 години цената на медта леко се е понижила с отчитане на инфлацията, единствено че е била обект на големи ценови подозрения. Цената на алуминия, най-полезния от всички метали, е спаднала в фактически изражение с отчитане на инфлацията повече от всеки друг метал за последните 30 години, главно поради софтуерни усъвършенствания. Алуминият и медта би трябвало да са идеални хеджиращи такъми срещу инфлацията, тъй като непрекъснато ще имат действителна стойност и са толкова широко използвани, търгувани и притежавани, че е мъчително да бъдат иззети или следени. Проблемът е, че те са обемисти и скъпи за предотвратяване. Добрата новина е, че предприемачите основават начини за тяхното дигитализиране и токенизиране, което ги прави ликвидни, във всякакво количество и на ниска цена.
 
В обобщение, най-хубавият способ за запазване на благосъстоянието не е да се опитваме да надхитрим пазарите и международните събития, а да диверсифицираме и да притежаваме някои финансови активи, активи от благородни метали, недвижими имоти и стоманени първоначални материали. Разумно е да се поправя относителният дял на всеки вид актив в отговор на политически и/или икономически събития, заключва Ран.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР