За да запазим ценните вещества на месото, както и за

...
За да запазим ценните вещества на месото, както и за
Коментари Харесай

Как правилно да варим месо

За да запазим скъпите субстанции на месото, както и с цел да го приготвим вкусно и нежно, е належащо да съблюдаваме някои правила по време на варенето му.

Независимо какво месо ще варите, би трябвало първо да го измиете и да го варите в добре затворен съд, с цел да се запазят ароматите му.

Когато месото заври, по повърхността на съда стартира да се отделя сива пяна, която съставлява пресечените белтъчини на месото. Повечето домакини изхвърлят пяната, с цел да остане бульонът избистрен. Някои експерти обаче предлагат това да не се прави, защото по този метод се изхвърлят и скъпи хранителни детайли.

Те предлагат пяната леко да се потупа с лъжица, след което тя ще падне на дъното и ще бъде погълната от бульона. По какъвто и метод да решите да действате, в никакъв случай не изхвърляйте формирания бульон, даже и да е пристигнал допълнително. В него се съдържат някои от най-питателните и потребни субстанции на месото.

Важно предписание при варенето на месото е то да се пуска на цели части и по време на варенето да е покрито от водата.

Ако сте решили да приготвяте по-старо говеждо или телешко месо, имайте поради, че то става много по-бавно от месото от птици или от свинското. Добре е да го начукате авансово с дървен чук и да добавите във водата 1 с.л. оцет. Друг вид е авансово да го обтриете с горчица от предходния ден. След това го измийте, поръсете го с малко оцет, изчакайте още 2 часа и тогава го сложете да ври.

 Тенджера под налягане

Най-бързо се подготвя варено месо в тенджера под налягане, която икономисва времето за приготвянето на продуктите с до 4 пъти. Това се дължи на обстоятелството, че топлинната обработка се прави при доста по-високо налягане, което способства и за по-малката загуба на скъпи субстанции по време на варенето на месото.

Когато работите с тенджера под налягане, е значимо да знаете, че се поставя толкоз вода, колкото желаете да има в готовото ядене, само че не повече от 3/4 от вместимостта на тенджерата. След като сте измили месото, затваряте тенджерата и я слагате върху парещ котлон, като е желателно той да бъде толкоз огромен, колкото е дъното на тенджерата.

При завирането на ястието от вентила ще стартира да излиза пара. Върху него се слага така наречен камбанка и се понижава силата на котлона. Така се поддържа варенето. Имайте поради, че даже и откакто сте спрели и махнали тенджерата от котлона, тя продължава да поддържа същата температура още към 10 мин, заради което ще би трябвало да изчакате, преди да я отворите. За приготвянето на пилешко и на телешко месо да вземем за пример постоянно са задоволителни единствено 20 минути, а за говеждо - към 30 мин.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР