За да спаси себе си и семейството си от депортация

...
За да спаси себе си и семейството си от депортация
Коментари Харесай

Русият призрак: Еврейката, която предава евреи

З а да избави себе си и фамилията си от депортация в Аушвиц, Стела Голдшлаг подписва договорка с нацистите и стартира да работи за тях. Тя примамва други евреи, които Гестапо да залавя. Това показва Ласки Шломит, създател на.

Историята на Стела Голдшлаг - еврейката от Берлин, която предава други евреи по време на Холокоста, е разказвана неведнъж. С тематиката се занимава и новият филм " Стела. Един живот ". В момента тя е изключително настояща поради усилването на антисемитизма в Германия.

Несбъднатата фантазия

Историята стартира в Берлин през 1940 година. 18-годишната Стела преследва фантазията си да стане джаз певица. Две огромни трудности я разделят от нейното сбъдване - джазът е избран от нацистите за " упадъчна " музика, а Стела е от еврейски генезис.

Младата жена в никакъв случай не се е чувствала изключително обвързвана с произхода си, защото фамилията ѝ не е религиозно. Докато нацистите не стартират да ги преследват тъкмо затова. Семейство Голдшлаг се пробват да избягат в Съединени американски щати, само че без триумф. Стела и родителите ѝ са принудени да работят във фабрика за оръжия. В края на февруари 1943 нацистите стартират огромна акция, ориентирана към евреите, които са останали в Берлин.

Повечето от тях, сходна на Стела и фамилията ѝ, наложително работят в оръжейни фабрики. Арестувани са сред 8000 и 11 000 евреи. Стела и майка ѝ съумяват да се спасят, като се крият в мазето. Баща ѝ също се избавя, само че брачният партньор ѝ Манфред е откаран в Аушвиц, където е погубен. Евреите, които остават в Берлин, живеят незаконно и се укриват. 

The 'blonde poison Jew who lured 3,000 to their doom for the Nazis

Stella Goldschlag was a beautiful, blue-eyed girl, raised in a middle-class Jewish family, who turned catcher' help the gestapo capture Jews living in Berlin's she stalked Berlin and seduced men stalked widows
— THE Seeker of the Truth, (@THEseek32477697)
Живот в сенките

Стела се свързва с еврейския измамник на паспорти Ролф Исааксон, с цел да се снабди с подправени документи за себе си и родителите си. Двамата стават комбина и стартират да продават подправени документи за идентичност на укриващи се евреи на повишени цени.

Те са хванати при започване на юли 1943 година Стела е задържана от Гестапо и безмилостно измъчвана. Нацистите желаят от нея да разкрие местонахождението на Цьома Шьонхаус - еврейски измамник на паспорти, който също е снабдявал Стела с подправени документи. Тя няма визия къде е той. В последна сметка съумява да избяга от пандиза. Къщата, в която се крие с родителите си обаче, е щурмувана още веднъж от Гестапо и тримата са задържани.

Stella Kübler-Isaacksohn (née Goldschlag, 10 July 1922 – 1994)[1][2] was a Jewishwoman who collaborated with the Gestapo during World War II, exposing and denouncing Berlin's underground Jews.
600-3000 victims
— Muric Omanberg (@MuricOmanberg)
Сделка с дявола

За да избави себе си и фамилията си от депортация в Аушвиц, Стела подписва договорка с нацистите и стартира да работи за тях. Тях примамва други евреи, които Гестапо да залавя.

Отначало е мъчно, само че в напъните да избави родителите си и себе си, тя стартира даже да се любува на това, което прави. Стела мами и краде от хората, които предава. Работата ѝ носи привилегии като пари и първокласни облекла и даже ѝ е разрешено да се разхожда свободно из Берлин. Когато родителите на Стела са депортирани в Терезиенщат през 1944 година, а по-късно в Аушвиц, където са убити, макар съглашението ѝ с нацистите, тя продължава да работи за тях, написа Дъждовни води.

Stella Goldschlag was a beautiful, blue-eyed girl, raised in a middle-class Jewish family, who turned traitor to help the gestapo capture Jews hiding in Berlin. She continued even after her family ws murdered at Auschwitz... Individuals are good or evil..NOT " identities "
— Sandeep Mukherjee (@Libertarian196)
" Русият фантом ”

Режисьорът на новия филм Килиан Рийдхоф попаднал на историята на Стела Голдшлаг още преди 20 години и се впечатлил от " русия фантом ”, както я наричали. Според него филмът е изключително значим таман в този момент. " Преживяваме масирана офанзива против демокрацията по света и в Германия ", споделя режисьорът. В Германия и Европа десните екстремистки, антисемитски и антидемократични сили още веднъж са във напредък. " По-скоро, в сравнение с си мислим, можем да се окажем в обстановка като тази на Стела Голдшлаг ".

Филмът, който е основан на голям брой исторически документи, прескача края на войната и минава непосредствено към правосъдния развой против Стела, която отхвърля всичките си закононарушения и не изпитва скрупули. Няма точни данни, само че се допуска, че Стела е предала стотици евреи, които са били убити в следствие. Тя е приета за отговорна и наказана на 10 години затвор. Не се постанова обаче да изтърпи присъдата, защото след края на войната към този момент е била наказана на 10 години затвор от съветски боен арбитражен съд и е излежала присъдата си.

Съдебният развой против Стела в Западен Берлин се организира по време, когато в Западна Германия към момента е цялостно с нацисти, чиито закононарушения остават ненаказани. 

Stella Goldschlag: A Jewish Gestapo agent in Nazi Berlin – Based on a true story, the biopic " Stella. A Life. " is about a young Jewish woman who turned in hundreds of Jews to the Gestapo to save herself and her parents
— George Roussos (@baphometx)
Проблематична фигура

За Стела Голдшлаг няма благополучен край. Физическото и психическото ѝ здраве се утежняват с възрастта и тя води уединен и изолиран живот. През 1984 година прави първия си опит за самоубийство. През 1994 година, на 72-годишна възраст, Стела се удавя в езеро. Предполага се, че сама е лишила живота си.

С кино лентата си Ридхоф желае да сложи под подозрение облика на тази жена: Дали Стела е била причинител или жертва? Дали на нейно място фенът би бил подготвен на такова изменничество, с цел да избави фамилията си?
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР