За да се защитят от крадците напоследък хората започнаха масово

...
За да се защитят от крадците напоследък хората започнаха масово
Коментари Харесай

Видеозаписи от охранителни камери могат да бъдат доказателство в съда

За да се защитят от крадците в последно време хората започнаха всеобщо да инсталират камери за защита - има ли смисъл от това - юрист Веселин Пенчев изясни в ефира на Българска национална телевизия.

Крадец тършува безочливо в тъмната спалня на нечий дом. Все по-често се натъкваме на тъкмо такива видеоклипове в обществените мрежи. Но могат ли такива фрагменти да послужат в съда? Оказва се, че да.

Записът може да се употребява в правосъдния развой като идентификационна експертиза. Но юрист Пенчев отваря скоба.

Според Министерство на вътрешните работи за първите 6 месеца на тази година разкриваемостта при домовите обири малко над 24%. Статистиката сочи, че за същия интервал обирите са над 3 хиляди и 300 - по към 18 обири дневно. А какво, в случай че заварим апаш у дома? Юристите припомнят, че в случай че е налице влизане щурм, имаме право на неизбежната самозащита.

Криминологът проф. Гайдаров обаче не предлага нападателна разпра, а по-скоро приканва управляващите за по-сериозни следствия.

По думите му, ниската разкриваемост пречи на жертвите да се възстановят чисто психически след закононарушението. Защото към страха и яда от нападението се прибавя и чувство за неправда.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР