За да се въведе обхват на цялата територия за борба

...
За да се въведе обхват на цялата територия за борба
Коментари Харесай

Фермерите ще плащат по 50 ст./дка за борба с градушките

За да се вкара обсег на цялата територия за битка с градушките ще бъде заложено присъединяване на земеделските производители да бъде 50 ст./дка, съобщи "Агрозона ". Държавата ще продължи да има финансов ангажимент, само че готвената нормативна база залага принос да имат и застрахователтите, като 0,8 % от приходите им отиват за финансиране на битката против естественото злополучие.

Застрахователните компании все още обаче са срещу това присъединяване, а концепцията за него е, че „ атакуването “ със самолетен прийом на градоносните облаци защищава и урбанизираните територии от ледените парченца и понижава разноските и на застрахователите. Само от автомобилни застраховки приходите на фирмите са към 500 млн. лева

Ако въпреки всичко застрахователите не се съгласят на присъединяване в градозащитата тези към 6 млн. лева ще би трябвало да се разпределят сред страната и земеделските производители, надлежно таксата на декар ще се усили от плануваните все още 0,50 лева на декар.

Новата скица за градозащита има за цел да обхване цялата територия на страната, като включи и самолетния прийом, който макар че има своите опасности се счита за по-разходно ефикасен. Защитата няма да обгръща единствено пасищата и ливадите. Към момента от градушки се пазят единствено 30% от земеделските площи. Това стана ясно по време на блиц надзор с министъра на земеделието Румен Порожанов в Комисията по земеделие и храни към Народно събрание.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР