За да се стигне до някакъв истински катарзис и очистване

...
За да се стигне до някакъв истински катарзис и очистване
Коментари Харесай

Член на ВСС: Промяната трябва да бъде радикална

За да се стигне до някакъв същински катарзис и ликвидиране на обстановката, зависи от политическата воля, до каква степен политиците желаят да стигнат, и по-късно зависи и от разкритията, които ще бъдат направени, в това число от основния прокурор. Това съобщи пред БНР Олга Керелска - член на съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет.

" Промяната би трябвало да бъде радикална. Най-съществената част е смяна в структурата и действието на прокуратурата. Би било редно да се организира необятен спор и в прокуратурата по тези въпроси. Личното ми мнение - по този начин или другояче структурата на прокуратурата демонстрира пороци, нещо би трябвало да бъде променено ", разяснява тя в изявление по БНР.

Според нея би трябвало да се даде по-голяма независимост на прокурорите, а не да се подчиняват на разпоредби. Трябва да се намерения върху опцията или разширение на опцията за обжалване на отводите на прокуратурата да образуват производства, тъй като когато тези отводи не подлежат на надзор, нещата завършват там, добави мнението си там и изрече мнение, че би могло да се вкара филтър и това обжалване да се планува за по-тежите закононарушения. 

" Мисля, че и политиците към този момент узряват за тези хрумвания. Без промени в Конституцията няма по какъв начин да стане тази смяна ", акцентира Керелска. 

Относно изказванието на Борислав Сарафов, че " прокуратурата е нагазила в политиката ", тя счита, че една такава констатация, направена в този момент, е малко изненадваща: 

" Сарафов не е от през днешния ден и от през вчерашния ден в прокуратурата. Изведнъж това проглеждане ми се коства изненадващо. Оттам се ускоряват едни подозрения по отношение на искреността му. Ако Сарафов има поради, че прокуратурата търпи политически въздействия - евентуално това е по този начин. Ако разсъждаваме в посока дали прокуратурата е навлязла в политиката - имаме образци, които биха могли да бъдат квалифицирани като политически дейности ". 

Тя даде образец с навлизането на чиновници от Бюрото за отбрана на очевидци в президентството. Според нея това по скоро е било политически акт. В случая става въпрос за едно деяние, ориентирано от един орган на държавна власт към различен отган на държавна власт. Не знам какъв брой правилото за разделеление на управляващите беше спазен, сподели тя. 

По думите й по-голям е въпросът по какъв начин политиката е навлязла в прокуратурата и правосъдната власт. 

Олга Керелска напомни двете претенции за предварително освобождение на основния прокурор и обясни процедурата. 

Във Висш съдебен съвет постъпи предложение от 6-ма членове на прокурорската гилдия за предварително освобождение на основния прокурор. По него е формирано произвеждане. Тече 7-дневен период за отговор на Иван Гешев, който изтича в понеделник. След това има 3-дневен период, в който би трябвало да се насрочи съвещание по допустимост на направеното предложение. След като пленумът на Висш съдебен съвет вземе решение, че предлагането дава отговор на законовите условия, би трябвало да се насрочи съвещание всъщност, на което ще се събират доказателства по отношение на изказванията. 

" Наивистичният прочит на нещата може да докара до извод, че става въпрос за осъзнаване, проглеждане, катарзис на сътрудниците. От друга страна има една последователност на събитията, която може да наведе до други заключения. Това предложение пристигна след оповестеното от Мария Габриел. Има връзка сред едното и другото събитие. Дали е било импровизиран ентусиазъм или е имало подводни течения - можем да гадаем. Може да се задава и въпрос дали не е извършен напън, от кого, какъв е бил той - това са доста значими неща. Не знам дали ще стигнем до миг, когато те ще бъдат разктити ", разяснява Олга Керелска. 

Висш съдебен съвет е сезиран и с искане от заместител основния прокурор Борислав Сарафов - за формиране на дисциплинарно произвеждане против Иван Гешев. В него написа, че на 15.03., когато Гешев разгласи, че няма да подава оставка, тази демонстрация е била предшествана от една оперативка, на която и той е участвал, на която Гешев е декларирал, че разполага със запис от диалог с член на прокурорската гилдия Йордан Стоев, както и че има 150 записа от диалози с политици, магистрати, в това число и членове на Висш съдебен съвет. С оглед на това се желае формиране на дисциплинарно произвеждане. 

В някакъв проект този сигнал беше разискван на последния пленум на Висш съдебен съвет в четвъртък, уточни Керелска и добави: " Ние не можехме да навлезем в същинско разискване на сигнала ". 

" На пленума още веднъж беше издигнат този спор - може ли да се води дисциплинарна процедура или единствената опция е тази процедура, която е стартирана от 6-мата прокурори. Взе се решение този въпрос в допълнение да бъде премислен и на идващ пленум да имаме изясненост какво ще вършим с този сигнал. И в единия, и в другия случай Борислав Сарафов не е способен да желае формиране нито на дисциплинарно произвеждане, нито на произвеждане по член 175, алинея 5. Тепърва следва разискване в пленума въпроса по отношение на допустимостта на неговото искане и сигнал "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР