За да се сдобие със средно за страната жилище от

...
За да се сдобие със средно за страната жилище от
Коментари Харесай

Жилищата са надценени в една трета от кварталите на София

За да се снабди със приблизително за страната жилище от 81 кв. м. през 2022 година домакинство със междинни приходи е нужно да икономисва брутния си приход в продължение на 6.7 година Това е умерено по мярка утежняване по отношение на 2021 година, когато междинната за българската стопанска система стойност на съотношението цена на жилища по отношение на приходи на семействата е било 6.1 пъти.

Това сочат данните в последния отчет за достъпността на жилищата на икономистите на УниКредит Булбанк. Същевременно се резервират и забележителните диспропорции в достъпността на жилищата сред огромните и междинните градове. Най-недостъпни остават жилищата в София, където под 10% от семействата с най-високи приходи могат да си разрешат жилище през 2022 година В Пловдив и Варна – жилищата са налични за едвам 10% от семействата.
 
В групата на приблизително огромните градове възстановяване на метриката за досегаемост през 2022 година спрямо 2021 година се регистрира в Пазарджик, до момента в който утежняване е налице в Добрич и Благоевград. Във всичките останали шест приблизително огромни градове включени в отчета достъпността на жилищата през 2022 година остава без огромна смяна по отношение на година по-рано.
 
През 2023 година делът на кварталите с двуцифрено съответствие приходи по отношение на цени доближава 35% от всички квартали в София. Това съставлява известно нарастване по отношение на година по-рано, когато делът на кварталите с двуцифрено съответствие цена по отношение на приход е 31%. Този резултат сочи за съществуването на забележителен дял местоположения с прекомерно надценени жилища през 2023 година, защото в интервала 2013 година - 2015 година, когато цените в София са близки до равновесните, делът на локациите с двуцифрено съответствие цена по отношение на приход остава непосредствен до нулата.  
 
Тъй като създателите на отчета са приели, че балон е налице, тогава когато повече от половината от жилищата са извънредно недостъпни (според приложената четиристепенна канара за измерване), в степен в която семействата би трябвало да отделят брутния си приход преди налози за интервал от повече от 10 години, с цел да си купят приблизително за този пазар жилище, то може да се заключи, че балон с цените на жилищата в София няма. Въпреки това, съгласно създателите на отчета, е заслужено да се означи, че мащабите на насъбраните диспропорции с цените на жилищата в София към третото тримесечие на 2023 година към този момент наподобяват обилни.
 
Според изчисленията на икономистите, с цел да се върне пазарът още веднъж към равновесие, при изискване че приходите останат без смяна, е нужен спад в цените на жилищата в София от 47%. Обратното, в случай че цените на жилищата останат закрепени и целият преход към равновесен пазар се реализира единствено посредством нарастване на приходите, последните би трябвало да набъбнат с цели 89%. Ако се екстраполират исторически регистрираните темпове на повишаване на приходите на семействата в София през последните пет години, такава промяна би лишила близо десетилетие, в което приходите ще би трябвало да се усилват, в изискванията на статични цени на жилищата.
 
 istock istock
Ръст на цените от над 100% за интервал от седем години е регистриран в най-големите градове на повече от половин дузина европейски страни - Унгария, Чехия, Нидерландия, Португалия, както и в прибалтийските стопански системи. Стойности сред 70% и 100% са регистрирани в някои от най-големите градове в Словакия, Словения, само че също по този начин в Австрия и Германия. На този декор, растежът регистриран в София (94%) също наподобява забележителен, макар че ниското стартово равнище на цените на жилищата в българската столица през 2015 година, може да се преглежда като неутрализиращ фактор.

Покупка на личен дом – кой житейски интервал е най-подходящ

Нарастването на лихвите по ипотечните заеми в Европа докара до спад в размера на новоотпуснатите ипотечни заеми. Това от своя страна охлади търсенето на жилища, като постави началото на здравословен развой на следено от управляващите съкращаване на цените на жилищата, за националните пазари на жилища в Европа да се върнат по-близо до равновесни цени по метод, който ще предотврати прекосяването през мъчителен интервал на рецесия.
 
Авторите на отчета обръщат внимание, че към второто тримесечие на 2023 година близо една трета от европейските страни регистрират спад на цените на жилищата. Например, националният показател на цените на жилищата в Германия спада с 9.9% през второто тримесечие на 2023 по отношение на година по-рано. Макар и в по-малка степен, спад в националния показател на цените на жилищата на годишна база регистрират още осем други европейски страни. Други, в които насъбраните през последното десетилетие диспропорции приближиха пазарите на жилища до балон, също наподобява са на път да се причислят към наклонността на следено съкращаване на цените, за напредване към стойности, които са по-близо до равновесните.
 
 istock istock
В България пазарът на жилища наподобява изправен пред два сюжета съгласно създателите на отчета. При първия, лихвите по ипотечните заеми ще останат покрай сегашните равнища, като количеството нов ипотечен заем ще се резервира без смяна или даже ще нарасне в подтекста на взрива в строителството на жилища в огромните градове от последните няколко години. Достъпността на жилищата ще продължи да се утежнява и до няколко години ще бъдат изпълнени формалните условия за оповестяване на балон с цените на жилищата в София.
 
При втория сюжет, въпреки и с известно забавяне, България ще се причисли към наклонността на следено съкращаване на насъбраните несъответствия. В резултат на това достъпността на жилищата в София ще се усъвършенства, а цените на жилищата ще се върнат по-близо до равновесните. След като корекцията завърши, всички категории купувачи още веднъж ще се върнат към вложенията в жилища с убеденост, че вероятността пред пазара ще остане удобна в средносрочен проект, и че в бъдеще няма да се допусне цените на жилищата да се усилят прекалено до равнища, които прекалено много се разминават с преобладаващото равнище на приходите.

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bgПо тематаКакви жилища се търсят най-вече в СофияЦените на хубавите парцели ще не престават да се покачват София цени на жилищата надценени квартали .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->  
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР