За да се провали една голяма компания обикновено не е

...
За да се провали една голяма компания обикновено не е
Коментари Харесай

Паднали гиганти: General Motors, които подцениха електромобила

За да се провали една огромна компания нормално не е задоволителна една-единствена неверна стъпка. Нужни са старания - поредни, съществени и сигурно в неверната посока. Има обаче издънки, които са симптоматични за това, че днешният пазарен водач на следващия ден ще е на опашката. Или в предишното.

В това малко по-специално издание на поредицата ни " Паднали колоси " ще приказваме тъкмо за един подобен случай. Той е знаменателен за иконата на американското автомобилостроене - General Motors. Компанията основава първия в действителност приложим електрически автомобил - години преди конкуренцията, само че по-късно интензивно работи за неговия неуспех.
 Нежеланите резултати, които могат да се появят след бързото нахлуване на електрическите автомобили
Нежеланите резултати, които могат да се появят след бързото нахлуване на електрическите автомобили

Готови ли сме за смяна?

Историята на GM EV1 не е единствено историята за възхода и падението на един модел кола. Той демонстрира проблеми в стратегическото мислене на концерна, които по-късно ще му костват позицията на международния авто пазар.

Една огромна новаторска компания

През 80-те GM е една от водещите компании в света във връзка с различното задвижване. През 1987 година прототипът Sunraycer печели World Solar Challenge - обиколка на Австралия с коли със слънчево задвижване. През 1990 година компанията събира погледите пресата и феновете на колите с красивия концептуален автомобил Impact, който е следващо развиване на Sunraycer благодарение на профилираната в региона на военните дронове компания AeroVironment.
 Снимка 618791
Източник:

Босът на GM Роджър Смит афишира, че моделът ще влезе в серийно произвеждане за от поточната линия да слязат 25 000 бройки. При тестванията Impact, който се задвижва благодарение на 32 оловно-киселинни акумулатори (на правилото на автомобилния батерия - б.р.), доближава скорост от 295 км/ч.

Калифорнийският ръб за въздушни запаси (CARB) също е впечатлен от колата. Толкова, че постанова условие всички автомобилни производители в Топ 7 да стартират да оферират модели с нулеви излъчвания с съответни цели - 2% дял през 1998 година, 5% - през 2001 година и 10% - през 2003 година

Първи опити, първи съмнения

През 1994 година GM стартира програмата PrEView, в границите на която 50 ръчно направени коли Impact се дават за по 1-2 седмици на водачи, които по-късно да споделят опита си. В техните гаражи компания инсталира зарядни устройства.

Очакванията в компанията са за не повече от 80 доброволци. Налага се да закрият телефонния номер, откакто се обаждат 10 000 в Лос Анджелис и 14 000 - в Ню Йорк.
 Снимка 618788
Източник:

Отзвукът от тестванията е доста позитивен - както от водачите, по този начин и от публицистите.

General Motors обаче не наподобяват очаровани от огромния интерес към електрическия си автомобил и това е видяно от NYT. Според авторитетното издание компанията се е надявала PrEView да покаже, че електрическите автомобили към момента не са подготвени за всеобща приложимост и по тази причина наредбите в Калифорния би трябвало да бъдат изменени.

Всички 50 бройки Impact от тестванията са конфискувани от GM и са дадени на скрап. Това е предвестител на събитията, които предстоят.

Дебютът на EV1

Серийният вид на Impact - GM EV1, дебютира през 1996 година Колата се предлага единствено и само на лизинг, като към момента публично нейните водачи се водят участници в изпитване на технологията в действителни условия.

Първите коли са още веднъж с оловно-киселинни акумулатори, имат към 140 километра автономност и костват еквивалента на 60 000 настоящи $. Не всеки може да я вземе на лизинг - искащите минават през развой на асортимент по отношение на местоположението си.
 Снимка 618790
Източник:

През 1999 година стартира внедряването на NiMH акумулатори, които понижават тежестта и усилват пробега до над 220 километра. За съпоставяне, това сред 50 и 100 километра повече спрямо първата генерация на Nissan Leaf, която се продава цели 10 години по-късно.
 Една от всеки седем коли, продадени в международен мащаб, е електрически автомобил
Една от всеки седем коли, продадени в международен мащаб, е електрически автомобил

Европейски Съюз е от най-големите парази

В EV1 са приложени за първи път доста технологии, които и до през днешния ден се употребяват при колите със общоприетоо или различно задвижване - запалване без ключ, електрически спирачки, by-wire ускорение, прекъсване и избор на предавка, датчици за налягането на гумите, регенеративно прекъсване и така нататък Зареждането е индукционно - не са нужни кабели.
 Снимка 618786
Източник:

Произведени са общо 1117 броя EV1 от две поколения. Те получават паметен статут измежду по-заможните автолюбители. Не е инцидентно - в края на 90-те, това в действителност е кола от бъдещето.

Прибързаният край

За пред камерите, GM поддържа въодушевено EV1 през първите му месеци. Мултимилионният рекламен и маркетинг бюджет обаче последователно се свива още към 1997 година Тъй като колите не се карат от инцидентни хора, измежду тях има и такива, които безусловно със свои средства не престават популяризирането на модела.

General Motors обаче очевидно имат напълно разнообразни проекти. Въпреки вложението на сред 300 и 500 млн. $ в програмата за сериен електрически автомобил, от компанията са по-склонни да се впуснат в политическо лобиране и правосъдни борби за смяна на наредбите, в сравнение с да разпрострат производството в по-голям мащаб (и по този начин да понижат другояче много високата цена на бройка).
 Снимка 618785
Източник:

Пред управляващите компанията цитира свои изследвания, съгласно които няма задоволително интерес към електрическите автомобили - въпреки следващи изследвания по същата методология да демонстрират радикално разнообразни резултати и да потвърждават съществуването на пазар. Автомобилният отрасъл към този момент приказва за друга опция на бензина и дизела - водорода, който по това време е толкоз надалеч от комерсиална приложимост в колите, че няма възможност производителите да бъдат накарани да го включат в продуктовата си гама.
 Добра концепция ли е покупката на електрически автомобил втора употреба
Добра концепция ли е покупката на електрически автомобил втора употреба

Преди да си закупим електрическа кола на остаряло би трябвало да сме сносно осведомени за нея

За автомобилния колос колите на ток не наподобяват нито печеливши, нито перспективни - или най-малко наподобява по-лесно всичко да продължава постарому. " Електрификацията " на продуктовата гама и през 2023 година е доста скъпо начинание за всеки производител, а и дружно с нея се трансформира и целият извънредно рентабилен бизнес с аварийни елементи.
 Снимка 618789
Източник:

Не е мъчно да си представим по какъв начин за висшия мениджмънт на GM нововъведението в един миг може да стане нежелана. Особено когато модели като пикапите и Hummer серията са налични тук и в този момент и носят доста пари.

Дали в тази ситуация е имало напън и от страна на мощното нефтено лоби, няма по какъв начин да знаем, само че е реалност, че петролните компании през годините са имали пиар акции, ориентирани точно против електрическите автомобили.
 General Motors vs. Tesla - в коя си заслужавате да инвестирате?
General Motors vs. Tesla - в коя си заслужавате да инвестирате?

Един разбор на двете автомобилни компании

Въпреки бурното развиване на Li-Ion батериите през 90-те, те по този начин и не са внедрени в EV1 - макар че е имало сходни проекти и макар че съгласно някои експерти това е могло да усили пробега доста и да направи модела още по-атрактивен. Хибридните прототипи също не стигат до серийно произвеждане. Причината е, че GM вземат решение, че със завършването на последната серия през 1999 година са вложили задоволително пари.
 Снимка 618784
Източник:

Така през 2003 година General Motors стартира да си прибира колите - още от миналата година стопира подновяването на лизинговите съглашения. С нетипично огромно озлобление компанията унищожава съвсем всички бройки EV1, като единствено няколко са дадени като статични експонати в музеи. Целият развой е съпроводен с митинги и кавги.

Епилог

През август 2004 година няма нито една численост GM EV1 на пътя - най-малко официално; има няколко случая, в които водачи съумяват да укрият колите си и не престават да ги употребяват " незаконно ".
 Снимка 618787
Източник:

Въпреки всичките старания на босовете на General Motors, обаче, различното задвижване настава в автомобилния свят - просто те към този момент не са водачи. Всъщност, GM към оня миг към този момент не са водачи в нищо. Поредица от неправилни стратегически решения довежда до това администрацията на президента Барак Обама да вземе непопулярното решение да избави на процедура банкрутиралата компания през 2009 година

По същото време Рик Вагонър - изпълнителният шеф на GM, " умъртвил " EV1, разяснява в изявление, че това е била най-голямата му неточност на поста.

С днешна дата най-големият състезател на американския авто пазар е Toyota - една от фирмите, които първи съумяха да внедрят различни технологии на задвижване в своите коли. Вероятно има подигравка и в това, че GM замисля завръщане в Европа като марка... единствено за електрически автомобили.
 General Motors възнамерява да се върне в Европа като марка единствено за електрически автомобили. Какви модели ще пусне на пазара?
General Motors възнамерява да се върне в Европа като марка единствено за електрически автомобили. Какви модели ще пусне на пазара?

Очаква се първите пазари да бъдат скандинавските страни като Норвегия, Швеция, Дания

Тъжната история на сякаш " безперспективния " GM EV1 впечатлява един млад онлайн бизнесмен, който взема решение да стартира бизнес с електрически автомобили. Името му е Илон Мъск.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР