За да създадете успешен стартъп, трябва да имате страхотна идея,

...
За да създадете успешен стартъп, трябва да имате страхотна идея,
Коментари Харесай

Сам Алтман 9 години по-рано: Най-добрите идеи често изглеждат лоши

За да създадете сполучлив стартъп, би трябвало да имате страхотна концепция, страховит артикул, страховит екип и ужасно осъществяване.    Звучи познато и клиширано, тъй като Сам Алтман, съосновател и основен изпълнителен шеф на OpenAI – разработчикът на свръхпопулярното приложение за изкуствен интелект ChatGPT – споделя това още през 2014 година по време на поредност от лекции в Станфордския университет, наречена " How to Start a Startup ", напомня Business Insider.     Тогава той е президент на стартъп акселератора Y Combinator, помогнал за стартирането на Airbnb, Reddit, Dropbox и Coinbase.    Алтман, чийто скоростно разрастващ се план поддържат Рейд Хофман, Питър Тийл и Илон Мъск (също съосновател в OpenAI), стартира лекцията си с предизвестие, че препоръките му работят за започващи компании с висок напредък и евентуално не са използвани за множеството други компании.   Въпреки че от този момент стартъп средата се е развила, съвсем десетилетие по-късно пет послания от неговата лекция към момента звучат настоящо за амбициозните създатели на започващи компании.  Повечето огромни инициативи стартират със страхотна концепция   В своята лекция Алтман предизвестява бизнесмените, че построяването на стартъп е 10-годишен ангажимент, тъй че би трябвало да са сигурни, че преследват вярната концепция.   „ Ако имате няколко хрумвания, работете върху тази, за която мислите най-често, когато не се пробвате да мислите за работа “, споделя той. Основателят на започващ бизнес се нуждае на първо място от увереност в личните си вярвания. Най-добрите компании също по този начин са фокусирани върху своята задача, което значи, че даден проблем ги въодушевява да търсят решение.   „ Ако не обичате и не вярвате в това, което изграждате, има възможност да се откажете в даден миг по пътя “, споделя той Алтман.

Най-добрите хрумвания постоянно наподобяват като неприятни хрумвания   „ Най-добрите хрумвания постоянно наподобяват ужасни първоначално “, споделя още Алтман. Предимството е, че други хора рядко ще откраднат тези хрумвания, тъй като необятната общност няма да разпознае техния капацитет, до момента в който стартъпът не стане по-утвърден, прибавя той. „ Ако концепциите ви звучаха в действителност добре, щеше да има прекалено много хора, работещи по тях. “  Намерете дребен пазар, където може да растете бързо    По думите на Алтман, когато обмисляте за кого е вашият стартъп, значимо е да се концентрирайте върху дребен пазар, на който клиентите обезверено търсят решение на проблем.    „ Предпочитам да влагам в компания, която търси дребен, само че бързо разрастващ се пазар, в сравнение с огромен, само че постепенно разрастващ се “, споделя той. Младите хора и студентите са изключително положителни в идентифицирането на пазари, които се развиват бързо, прибавя Алтман, тъй като те са в най-хубав синхрон с настоящите трендове.  Направете артикул, който хората да обикнат   След като към този момент имате концепция, имате потребност от страховит артикул, който доста хора да заобичат, с цел да развиете сполучлива компания, споделя Алтман.   „ Много малко започващи компании умират поради конкуренция “, прибавя той. „ Повечето умират, тъй като самите те не съумяват да създадат нещо, което потребителите обичат; те прекарват времето си в други неща. “

Потребителите сами ще ви кажат защо ще платят   Докато изграждате потребителската си база, събирайте противоположна връзка „ на ръка “, вместо с платени реклами. Алтман дава за образец Бен Силберман, съосновател на Pinterest, който набира първите си консуматори, като моли хора в кафенетата да тестват приложението му.
„ Направете каквото би трябвало, с цел да накарате потребителите да ви обичат и да знаят какво вършиме “, споделя Алтман и прибавя, че тези хора ще бъдат посланиците, които ще ви оказват помощ да стигнете до идващите си консуматори. “
След като спечелите тези клиенти, споделя Алтман, значимо е да ги слушате и да научите за тях всичко, което можете.
„ Дори в случай че създавате продукта за себе си, слушайте външните консуматори и те ще ви кажат по какъв начин да извършите нещо, за което ще платят “, споделя водачът на OpenAI.
 
Алтман, който е роден през 1985 година, влиза в света на технологиите откакто напуща университета през 2005 година Подобно на Стив Джобс, Бил Гейтс и Марк Зъкърбърг, 20-годишният тогава бизнесмен се отхвърля от дипломата си по компютърни науки в Станфордския университет, с цел да основе компания, която разрешава на потребителите с цел да споделят геолокацията си, наречена Loopt.
Без университетски задължения и бъдещето на Loopt в ръцете си, Алтман се причислява към акселератора Y Combinator (YC).
Loopt съумява да набере над 30 милиона $ финансиране от фондове за рисков капитал, преди инструментът да бъде необятно общопризнат от компании като Apple и Blackberry. В рамките на седем години Loopt не съумява да показва процъфтяващо развиване и начинанието е купено от американската финансова софтуерна и банкова холдингова компания Green Dot Corporation за над 40 милиона $.
Въпреки този неуспех Алтман съумява да построи име в Силициевата котловина. Две години по-късно той е определен за правоприемник на президента на Y Combinator. 

През 2015 година Алтман се среща с създателя на Tesla Илон Мъск, съоснователя на LinkedIn Рейд Хофман, рисковият капиталист Питър Тийл и други огромни бизнесмени, с цел да основат дружно OpenAI.
През ноември 2022 година компанията започва един от най-напредналите чатбот модели досега, който по едно и също време очарова и ужаси милиони  Алтман съобщи по-късно, че най-новата и най-модерна версия на ChatGPT ще бъде въведена последователно, с цел да може хората и институциите да се срещнат по-добре с нея. 
Той счита, че революцията, провокирана от „ изкуственият общ разсъдък " (AGI), е " неудържима ".
В есе, озаглавено „ Moore’s Law for Everything “, Алтман написа, че софтуерният напредък, който AGI ще донесе през идващите 100 години, „ ще бъде доста по-голям от всичко, което сме създали, откогато за първи път сме боравили с огъня и сме изобретили колелото “.   37-годишният AI пророк е прочут още със своята поддръжка за въвеждането на повсеместен главен приход и с това, че подлага на критика неравенството във възнагражденията в софтуерната промишленост.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР