За да решим въпроса с обновяване на сградите в България,

...
За да решим въпроса с обновяване на сградите в България,
Коментари Харесай

Екоминистърът: Обновяването на сградите в България е стъпка към въглеродна неутралност

„ За да решим въпроса с възобновяване на постройките в България, би трябвало да въведем разнообразни финансови принадлежности, да активизираме частния запас и дружно с обществения да подтикваме нововъведенията в бранша “. Това съобщи министърът на околната среда и водите Юлиян Попов по време на кръгла маса на тематика „ Енергийната успеваемост на сградния фонд: основа на устойчивия енергиен преход “ в София. Събитието се провежда се от Министерството на енергетиката и ЕнЕфект с поддръжката на Коалиция „ Да възобновим България “.

Според министър Попов е доста значимо политиците да се концентрират върху мобилизацията на тези запаси, които могат бързо да обновят сградния фонд и посочи: „ Това не е държавен запас, не е Националният фонд за декарбонизация, не е Модернизационният фонд, не е и Планът за възобновяване и резистентност. Тези фондове би трябвало да се употребяват единствено като „ лостове “, които да активизират частния запас “, разясни той.

Министър Юлиян Попов е безапелационен, че при обновяването на сградния фонд би трябвало да се заделя % за нововъведения, образование и внедряване на нови технологии. Той уточни, че крайната цел на Министерство на околната среда и водите, във връзка с климатичните политики, е въглеродната индиферентност до 2050 година. „ За всяка тухла, за всеки слънчев панел мислим в вероятност дали с него реализираме тази цел “, съобщи министърът.

Във форума участваха заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Ангелина Бонева, заместник-министър на енергетиката Ива Петрова, заместник-председателят на парламентарната Комисия по енергетика Радослав Рибарски и други.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР