За да разберем текущата в окупирания Мелитопол, трябва да знаем,

...
За да разберем текущата в окупирания Мелитопол, трябва да знаем,
Коментари Харесай

Кметът на Мелитопол: Руснаците искат да използват мелитополци като пушечно месо – да се бият срещу своите

За да разберем настоящата в окупирания Мелитопол, би трябвало да знаем, че Русия в този момент гледа на града като на собствен логистичен и административен център в Южна Украйна. Това съобщи пред БНР законният кмет на Мелитопол  в заточение Иван Федоров.

Федоров е един от шестимата представители на украинския народ, получили премията " Сахаров ".

„ Там (в Мелитопол) те правят така наречен дестилация на украинците, тероризират и отвличат хора, стопираха всички услуги за жителите. Ако приказваме за медицинските услуги - към този момент няма такива, лечебните заведения се употребяват за лекуване единствено на съветските военни. Много от нашите лекари напуснаха окупираните територии, тъй като никой не може да подсигурява тяхната сигурност. Доставката на медикаменти също е огромен проблем. Проблем е и доставката на храни, защото пътищата от Украйна са прекратени. Доставя се храна от Крим, която обаче е доста скъпа, а съвсем 80% от нашите жители са безработни, нямат доходи от заплати и живеят единствено от спестяванията си, които имат тази специфичност, че свършват в един миг. Така че обществените условия са доста сложни. " – разяснява кметът.

Той дефинира като още по-трудна обстановката със сигурността:

" През последните 10 месеца Русия отвлече над 700 жители. Някои от тях бяха държани в затвор за 3 дни, други за 6 месеца. Дали ги водят в Русия? Някои бяха отведени в следствения изолатор в пандиза Лефортово край Москва - петима души. Сега прокуратурата ще повдигне обвиняване. Някои бяха отведени в Крим, временно-окупираният Крим. Главната ни задача в Украйна е да се разменят военнопленници, само че идната задача е да се разменят цивилни жители. Над 700 от тях бяха отвлечени. Затова ние призоваваме нашите жители да изоставен окупираните територии, да опитат при първа опция, само че сега това е мъчно. "

" С Румъния подписахме меморандум, който дава жилища и храна на украинските жители при удобни условия. Като приказваме за зимните условия, зимата в Европейския съюз не е като зимата в Украйна сега. Стана дума, че е студено в Европейския парламент, поради понижената температура на отоплението, само че това не е същият мраз като в Украйна. " – акцентира Иван Федоров. 

" Затова ние освен молим жителите да изоставен окупираните територии, само че имаме и съответни оферти към тях къде да отидат. Преди две седмици руснаците започнаха нов тип репресии - не разрешиха на мъжете да напущат окупираните територии без подобаващ боен " билет ". За да напуснеш, би трябвало да имаш позволение от военните. Знаем за какво го направиха - тъй като се приготвят да ги активизират. Те желаят да употребяват нашите мъже на Мелитопол като пушечно месо на фронта, да се бият против своите, против Украйна. "

След като част от Кримския мост беше унищожена, огромна част от трафика сред Крим и Русия беше пренасочен през Мелитопол, напомня кметът в заточение, който бе похитен в първите дни на военните дейности в Украйна и бе върнат при една от първите замени на военнопленници.

" Мелитопол е нещо като граница с Крим. Беше погубен мостът на един от основните пътища. Дали това е добре или зле? Не е добре! Руснаците вършат доста провокации и разрушаването на моста през вчерашния ден може да е било такава провокация. Те схващат, че нашите военни ще дойдат да освободят Мелитопол, тъй че това е един метод да ги спрат или затруднят. Това не е общоприета обстановка. " – показва той.

" Преди две години, когато бях определен за кмет имах различен дневен ред, други задания, само че през днешния ден имаме нова действителност и би трябвало да се съобразяваме с нея. Градът преди всичко се състои от жители и в този момент имаме три групи от тях. Първата са жители, които са останали във краткотрайно окупираните територии, ние би трябвало да имаме контакт с тях, да им доставяме артикули, храна, медикаменти, правна и административна помощ, помощ за документи, от които имат потребност. Накратко - поддържаме връзка с нашите жители там и се опитваме да им помогнем доколкото е допустимо. Втората категория са жители, които са напуснали и се разпръснати из цяла Украйна. Задачата ни е да намерим интернационалните организации, които да им оказват помощ финансово, да им дават филантропична и психическа помощ и други. “ – споделя Федоров.

„ Относно учебните заведения - за идващото лято имаме две задания. Първата задача - малко под 700 възпитаници приключват учебно заведение и ще постъпят в университет. Разбира се руснаците ги пропагандират да изберат съветски университети. За нас беше същинско предизвикателство, само че ние успяхме да ги накараме да изберат украински и 95% от тях влязоха в украински или европейски университети. И успяхме, само че беше в действителност мъчно. Следващото предизвикателство беше нашите възпитаници да учат в украински учебни заведения. Знаете, след коронавирус пандемията всички учебни заведения са подготвени за онлайн образование. В момента образоваме онлайн над 12 000 възпитаници от Мелитопол, това са над 75% от учениците. " – споделя той.

" Повече от половината от учениците са напуснали окупираните територии, тъй че за тях няма заплаха да учат от разстояние, изключително от Европейския съюз. Но някои възпитаници учат от Мелитопол. Това несъмнено е рисково, тъй като в случай че съветските окупационни управляващи намерят образователен програмен продукт, приложения,  шрифтове или образователни принадлежности от украинската образователна стратегия, те могат да бъдат депортирани. " – добавя Федоров.

Той разяснява и локалната опозиция в града:
" Мисля, че следните обстоятелства приказват най-добре за триумфа на съпротивата: нито един заместител кмет, нито един шеф на отдел или шеф, на която и да е институция се е съгласил да сътрудничи на Русия и на окупаторите. Нито един шеф на учебно заведение или детска градина не се е съгласил да сътрудничи с руснаците. След тези 10 месеца на окупация нашите жители желаят да изоставен окупираните територии, само че никой не желае да се върне, никой не желае да сътрудничи (с руснаците - б.р.). Така, че съпротивата е мощна и руснаците ще видят още по-силна опозиция, когато нашите военни наближат Мелитопол. Руснаците ще бъдат атакувани освен отвън Мелитопол, само че и в самия град. И ние всички ще го забележим това. "

Кметът разяснява и апелите на някои политици да не се дава оръжие на Украйна, с цел да настъпи мир:
" Ние също желаеме мир. Но въпросът е по какъв начин? С цената на капитулация (на Украйна) – мир ли ще е това? Това няма да е мир и по тази причина целият свят вижда, че това не е допустимо. Всички желаят мир, само че въпросът е по какъв метод и на каква цена. "

„ Виждам края на тази война идната година. Можем да освободим и защитим цялата си територия, уповавам се. Надявам се, че ще мога да оказа помощ на нашите военни и мисля, че всеки би трябвало да го направи. " – споделя още Иван Федоров.

Той се показва бъдещето в града, където хорат аса му дали своето доверие: " Искам да сме заедно… с моя град. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР